U rađaonici – II dio: C T G

Kardiotokografija, engl. Cardiotocography, CTG, tehnički je izraz za način registriranja (snimanja) otkucaja bebina (fetalnog) srca i kontrakcija maternice (trudova).

Kardiotokografija, engl. Cardiotocography, CTG, tehnički je izraz za način registriranja (snimanja) otkucaja bebina (fetalnog) srca i kontrakcija maternice (trudova). Uobičajeno se počinje snimati iza 37. tjedna trudnoće, na redovitim kontrolama u trudničkoj ambulanti, a ako ima indikacija, snima se i ranije, te izvan redovitih kontrola, odnosno tijekom boravka u bolnici radi nadzora i drugo.
Pred sam čin poroda, kada trudnica bude zaprimljena u rađaonicu zbog trudova ili spontanog otjecanja plodove vode, pa do samog poroda, trudnica je u boksu stalno priključena na CTG-uređaj. Na taj način prate se stanje bebe i trudovi. Ukoliko se procijeni kako fetus biva ugrožen, poduzimaju se određene radnje s ciljem poboljšanja stanja fetusa, odnosno pristupa se hitnom operativnom dovršenju trudnoće.

CTG-uređaj sastoji se od dvije sonde (jednom se bilježe kucajevi djetetova srca, drugom se bilježe trudovi), posebno formatiranog CTG-papira i uređaja u kojem se signali iz sondi pretvaraju u krivulje koje se ispisuju na CTG-papiru. Sonde se postavljaju na trbuh rodilje, koji se prethodno namaže gelom, radi boljeg kontakta sondi i kože. Kada se ustanovi mjesto na trbuhu na kojem se najjasnije čuju kucajevi djetetova srca, sonde se fiksiraju elastičnim pojasom.

U CTG-zapisu promatra se više komponenti i interpretacija svih njih zajedno daje informacije o stanju ploda.
Gornja krivulja registrira srčanu akciju fetusa, a donja krivulja daje informacije o aktivnosti maternice (registrira trudove).

Uredan CTG-zapis opisuje se na slijedeći način: temeljna frekvencija je između 120-160 otkucaja/min, tip krivulje je undulacijski i zapis je reaktivan.

Slika urednog CTG-zapisa.
(Izvor: MedLibrary.com)

Tijekom promatranja CTG-zapisa treba se uočiti eventualna početna ugroženost fetusa (prepatološki CTG-zapis), odnosno jasna ugroženost fetusa (patološki CTG-zapis). U tim slučajevima najčešće se pristupa hitnom dovršenju trudnoće – ili se porod kroz kratko vrijeme dovrši vaginalnim putem ili, ovisno o procjeni, hitnim carskim rezom.

Tijekom CTG-snimanja moguće su epizode koje odudaraju od zapisa prije i poslije incidenta, pa se, zbog drugačijeg zvuka, rodilje uznemire. Međutim, CTG-zapis permanentno se prati od strane stručnih osoba i u slučaju bilo kakve realne ugroženosti promptno se poduzimaju odgovarajuće mjere.
Mora se posebno naglasiti kako se rodilja uvijek o svemu obavijesti i za bilo kakvo postupanje potreban je vlastoručni potpis rodilje.

Iza poroda, CTG-zapis se arhivira uz cjelokupnu dokumentaciju o tijeku poroda.
A mami za uspomenu o tim satima provedenima u rađaonici ostaje prekrasan mali smotuljak, kojemu se sada treba nadjenuti ime. I to su tek „prave muke” – po čijoj će se mami, po čijem će se tati dijete zvati, da ne spominjemo bake, djedove, kume, kumove, …

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika