Deset osnovnih principa upravljanja prirođenim srčanim bolestima kod odraslih

Europsko kardiološko društvo prošle godine je uvelo 10 osnovnih principa kardiološkog praćenja bolesnika sa prirođenom srčanom bolesti (PSB) u odrasloj dobi:

1.    Svi bolesnici s PSB-om u odrasloj dobi trebaju biti pregledani u specijalističkom kardiološkom centru koji je specijaliziran za PSB u odraslih. Radi se o multidisciplinarnim timovima koji su specijalizirani za PSB u odraslih u takvom centru i oni određuju dalje potrebnu razinu zdravstvene skrbi svakog pojedinca ovisno o njegovoj bolesti.

–        posebna  skrb u specijaliziranom kardiološkom centru

–        zajednička, kombinirana skrb između specijaliziranog centra i opće kardiološke službe

–        skrb u nespecijaliziranim (općim) kardiološkim centrima ili ordinacijama, a kad je potrebno, tada treba uputiti bolesnika u specijalizirani kardiološki centar

Svakom bolesniku pojedinačno se određuju vremenski intervali kontrola.

2.    Osnovna slikovna metoda praćenja bolesnika s PSB-om  u odrasloj dobi je ehokardiografija (ultrazvuk s kolor doplerom srca). Često je potrebno učiniti i magnetnu rezonancu ili kompjuteriziranu tomografiju srca. Te su slikovne metode osobito korisne u određivanju volumena klijetki, plućne regurgitacije, plućne cirkulacije, arteriovenskih malformacija, različitih tvorbi unutar srčanih šupljina ili izvan srca, cirkulacije mokarda…

3.    Ispitivanje kardiopulmonalnog kapaciteta.

4.    Kateterizacija  srca kod bolesnika sa znakovima plućne hipertenzije (procjenjuje se vaskularni otpor).

5.    Intervencijska kateterizacija srca s ciljem zatvaranja defekata srčanih pregrada (između pretklijetki, klijetki), balonske valvuloplastike (npr. stenoza pulmonalne valvule), postavljanja stenta (npr. koarktacija aorte, stenoza drugih arterija).

6.    Kod bolesnika s PSB-om u odrasloj dobi često su prisutni različiti oblici poremećaja srčanog ritma, poremećaji srčanog provođenja i moguća je pojava nagle srčane smrti. Zbog toga su česti invazivni zahvati u cilju liječenja tih poremećaja i sprječavanja nagle srčane smrti: kateterizacija srca (ablacija aritmogenih žarišta), implantacija kardioverter defibrilatora, implantacija elektrostimulatora srca.

7.    Najčešći uzrok smrti bolesnika s PSB-om u odrasloj dobi je srčano zatajenje. U svrhu sprječavanja srčanog zatajenja i njegovog liječenja koristi se kataterizacija srca, kirurške intervencije, medikamentozna terapija.

8.    Kod bolesnika s PSB-om u odrasloj dobi važna je procjena plućne hipertenzije, osobito kod trudnica, te prije invazivne ili kirurške intervencije na srcu.

9.    Prije trudnoće važno je genetsko savjetovanje bolesnica s PSB-om. Potrebno je također procijeniti individualni rizik od trudnoće i poroda. Većina bolesnica s PSB-om dobro podnosi trudnoću.

10. Svako pogoršanje ili pojavu komplikacija kod bolesnika s PSB-om treba čim prije uočiti i pravodobno liječiti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika