Kalij, natrij i visoki krvni tlak – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

U ovom članku biti će govora o sadržaju kalija i natrija u pojedinim namirnicama tako da bi čitatelji mogli odrediti količinu ovih elektrolita koje dnevno unose hranom. Prema Smjernicama za dijetalnu prehranu iz 2010. godine iz SAD, preporuka je dnevnog unosa.

U ovom članku biti će govora o sadržaju kalija i natrija u pojedinim namirnicama tako da bi čitatelji mogli odrediti količinu ovih elektrolita koje dnevno unose hranom.
Prema Smjernicama za dijetalnu prehranu iz 2010. godine iz SAD, preporuka je dnevnog unosa natrija ograničena na 2,300 mg ili manje, a adekvatni dnevni unos kalija je 4,700 mg. Smanjenje unosa soli preporučuju i podržavaju brojne strukovne organizacije i društva kao što su Europsko kardiološko društvo (ESC), Hrvatsko kardiološko društvo (HKD), Američko udruženje za srce (AHA), Američko društvo za hipertenziju (ASH), i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Korisnost smanjena unosa soli potvrđena je i dokazana rezultatima brojnih istraživanja koja uključuju epidemiološke studije, studije na životinjama, randomizirane studije i studije koje su istraživale ishod liječenja.
Istraživanje koje je provedeno u SAD pokazuje poražavajuće rezultate o dnevnom unosu soli. Skupina ispitanika kojima je preporuka dnevnog unosa soli do 1,500 mg,  imala je dnevni unos soli od 3,264 mg. Skupina ispitanika koji su imali preporuku za dnevnu unos soli do 2,300 mg, imala je dnevni unos od 3,513 mg. Poteškoće sa smanjenjem dnevnog unosa soli nastaju zbog konzumiranja hrane izvan svojeg doma, u restoranima ili restoranima brze hrane, a poznato je da hrana na tim mjestima sadrži veće količine soli. Oko 49% hrane u SAD konzumira se na taj način. Pretpostavka je da je u Hrvatskoj ipak značajno manji postotak hrane koja se konzumira u restoranima nego u SAD. Pregledao sam deklaracije brojnih namirnica ili gotove hrane radi saznanja o sadržaju natrija i kalija. Sadržaj natrija je naveden na deklaraciji, ali sadržaj kalija u većini slučajeva nije naveden. Zbog toga su podaci o sadržaju kalija u namirnicama ili gotovim proizvodima nađeni u  raspoloživoj literaturi.
Jedna litra mineralne vode sadrži 0,92 grama natrija i 0,031 gram kalija. Salama – narezak u 100 grama sadrži 4,6 grama soli, a kobasica – narezak u 100 grama sadrži 4,5 grama soli. U 100 ml gotove juhe nalazi se  od 5,72 do 8,22 grama natrija, tako da jedan tanjur gotove juhe sadrži od 0,89 do 1,13 grama natrija. U 100 ml trajnog mlijeka nalazi se 0,04 grama natrija, u 100 grama margarina nalazi se 1,0 grama soli. U 30 grama svježeg krem sira nalazi se 0,1 gram natrija. Majoneza light u 100 grama sadrži 0,5 grama natrija. U 100 ml jogurta nalazi se 0,02 grama natrija. U 100 grama čokolade nalazi se 0,007 grama natrija. Jedna šalica tjestenine – špageta sadrži 1,02 mg natrija, a jedna šalica umaka od rajčice sadrži 1,28 mg natrija. U 100 grama salate od krumpira nalazi se 1,32 mg natrija.
U jednom krumpiru srednje veličine nalazi se 1,08 grama kalija, junetina u 85 grama sadrži 0,32 mg kalija, a puretina sadrži 0,41 mg kalija. Šalica špinata sadrži 0,83 mg kalija, a graha 0,71 mg kalija. Jedna banana sadrži 0,42 mg kalija, a jedna rajčica sadrži 0,29 mg kalija. Jedna šalica mlijeka sadrži 0,36 mg kalija. Jedna šalica soka od naranče sadrži 0,49 mg kalija, a jedna šalica soka od grejpa sadrži 0,40 mg kalija, jedna šalica jagoda sadrži 0,25 mg kalija.
U ovom kratkom pregledu naveo sam sadržaj natrija i kalija u važnijim namirnicama ili gotovim prehrambenim proizvodima. Nadam se da će informacije biti od koristi čitateljima koji žele ili trebaju kontrolirati unos natrija i kalija hranom u svrhu očuvanja vlastitog zdravlja.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Gljivična infekcija nokta

Najčešći uzroci i faktori rizika za gljivične infekcije noktiju

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Gljivične infekcije noktiju česta su pojava, zahvaćajući oko 10% populacije. Infekcija može zahvatiti jedan ili više noktiju, češće na nogama nego na rukama. Početni simptomi uključuju žućkasto zadebljanje nokta, koji postaje lomljiv i krhak. Nokat može promijeniti boju, odvojiti se od baze nokta, a ponekad može biti i bolan. Infekcija se može proširiti i na […]

Hrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Bipolarni poremećaj

Precizna psihijatrija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Područje psihijatrije doživljava transformativni pomak prema preciznoj medicini, paradigmi koja prilagođava liječenje jedinstvenim karakteristikama pojedinih pacijenata. Ovaj pristup odražava napredak u područjima kao što su onkologija i kardiologija, gdje su precizni alati već revolucionirali skrb za pacijente. Cilj precizne psihijatrije bio bi identificirati podtipove psihijatrijskih poremećaja i prilagoditi tretmane koristeći mjerljive, objektivne podatke. Koristeći funkcionalni […]

EEG

Možete li mi očitati EEG nalaz na koji sam išla zbog migrena?

Depresija

Promjene moždanih struktura u osoba s depresijom

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Studija objavljena u časopisu Nature pokazuje kako moždana je mreža uključena u obradu nagrađivanja i obraćanje pažnje na podražaje znatno povećana kod osoba s depresijom, ostaje stabilna tijekom vremena, na nju ne utječu promjene raspoloženja te da se može otkriti već kod djece prije pojave simptoma depresije. Koristeći novu tehniku ​​mapiranja mozga, istraživači su otkrili […]

Mali mozak

Zanošenje praćeno mučninom – koji je urok tome?

Iz iste kategorije

Kardiologija

Holter srca – možete li mi pojasniti nalaz?

Kardiologija

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Svim osobama s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom preporučuje se uvođenje zdravih životnih navika (redovita tjelesna aktivnost uz zdrave prehrambene navike) u cilju redukcije tjelesne mase i pridruženih KV čimbenika rizika. Smanjenje tjelesne mase povećava inzulinsku osjetljivost i uravnotežuje metabolizam. Već gubitak od 10% tjelesne mase dovodi do smanjenja arterijskog tlaka i kardiometaboličkih rizičnih čimbenika. […]

Kardiologija

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Debljina (pretilost) je kronična bolest koja u suvremenom svijetu poprima epidemijske razmjere. Ona je često povezana s drugim kardiovaskularnim (KV) čimbenicima rizika: povišenim masnoćama u krvi (dislipidemija), intolerancijom glukoze ili šećernom bolesti tip 2, arterijskom hipertenzijom. Ukoliko su uz debljinu pridruženi i ovi čimbenici, tada govorimo o metaboličkom sindromu. Pretile osobe, osobito uz prisutan metabolički […]

Kardiologija

Nove strategije boljeg upravljanja arterijskom hipertenzijom – 2. dio  

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Promjena loših životnih navika je mjera u prevenciji, ali i liječenju AH. Zdrave životne navike uključuju redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje optimalne tjelesne težine, zdrave prehrambene navike (redukcija soli u prehrani, alkoholnih pića, veći unos voća i povrća). Svakom bolesniku sa dijagnosticiranom AH treba uključiti odgovarajuću medikamentoznu terapiju u odgovarajućoj dozi s ciljem optimalne kontrole arterijskog […]

Kardiologija

Nove strategije boljeg upravljanja arterijskom hipertenzijom – 1. dio  

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Arterijska hipertenzija (AH) najčešći je i jedan od najznačajnijih promjenjivih kardiovaskularnih (KV) čimbenika rizika. AH je odgovorna za 20% smrtnosti u svijetu. Zadnjih 50-tak godina AH je vodeći čimbenik rizika prijevremene smrtnosti u svijetu uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima. Jedan od uzroka visoke smrtnosti osoba koje boluju od AH leži u tome što 2/3 hipertenzivnih […]

Kardiologija

Smjernice za bolesnike u dijagnostici i liječenju šećerne bolesti tip 2 i pridružene srčanožilne bolesti

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Bolesnici koji boluju od šećerne bolesti imaju veći rizik nastanka srčanožilnih bolesti (SŽB), bilo da se radi o aterosklerotskoj bolesti ili zatajenju srca. Također su u većem riziku nastanka kronične bubrežne bolesti (KBB) koja povećava srčanožilni (SŽ) rizik. Stoga je od ključne važnosti bolesnicima koji boluju od šećerne bolesti (ŠB) tip 2 ustanoviti postojanje SŽB […]

Kardiologija

Upravljanje akutnim koronarni sindromom – 10 glavnih preporuka Europskog kardiološkog društva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutni koronarni sindrom je hitno stanje nagle ishemije srčanog mišića (miokarda) koje ugrožava život bolesnika, a nastaje kao posljedica naglog smanjenja ili prekida protoka krvi u koronarnoj arteriji. Europsko kardiološko društvo istaknulo je deset ključnih načela upravljanja akutnim koronarnim sindromom (AKS) u sklopu smjernica dijagnostike i liječenja AKS: 1) Ovim terminom su obuhvaćena tri entiteta: […]

Kardiologija

Arterijska hipertenzija – što mi savjetujete?