Kalij, natrij i visoki krvni tlak – 2. dio

U ovom članku biti će govora o sadržaju kalija i natrija u pojedinim namirnicama tako da bi čitatelji mogli odrediti količinu ovih elektrolita koje dnevno unose hranom. Prema Smjernicama za dijetalnu prehranu iz 2010. godine iz SAD, preporuka je dnevnog unosa.

U ovom članku biti će govora o sadržaju kalija i natrija u pojedinim namirnicama tako da bi čitatelji mogli odrediti količinu ovih elektrolita koje dnevno unose hranom.
Prema Smjernicama za dijetalnu prehranu iz 2010. godine iz SAD, preporuka je dnevnog unosa natrija ograničena na 2,300 mg ili manje, a adekvatni dnevni unos kalija je 4,700 mg. Smanjenje unosa soli preporučuju i podržavaju brojne strukovne organizacije i društva kao što su Europsko kardiološko društvo (ESC), Hrvatsko kardiološko društvo (HKD), Američko udruženje za srce (AHA), Američko društvo za hipertenziju (ASH), i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Korisnost smanjena unosa soli potvrđena je i dokazana rezultatima brojnih istraživanja koja uključuju epidemiološke studije, studije na životinjama, randomizirane studije i studije koje su istraživale ishod liječenja.
Istraživanje koje je provedeno u SAD pokazuje poražavajuće rezultate o dnevnom unosu soli. Skupina ispitanika kojima je preporuka dnevnog unosa soli do 1,500 mg,  imala je dnevni unos soli od 3,264 mg. Skupina ispitanika koji su imali preporuku za dnevnu unos soli do 2,300 mg, imala je dnevni unos od 3,513 mg. Poteškoće sa smanjenjem dnevnog unosa soli nastaju zbog konzumiranja hrane izvan svojeg doma, u restoranima ili restoranima brze hrane, a poznato je da hrana na tim mjestima sadrži veće količine soli. Oko 49% hrane u SAD konzumira se na taj način. Pretpostavka je da je u Hrvatskoj ipak značajno manji postotak hrane koja se konzumira u restoranima nego u SAD. Pregledao sam deklaracije brojnih namirnica ili gotove hrane radi saznanja o sadržaju natrija i kalija. Sadržaj natrija je naveden na deklaraciji, ali sadržaj kalija u većini slučajeva nije naveden. Zbog toga su podaci o sadržaju kalija u namirnicama ili gotovim proizvodima nađeni u  raspoloživoj literaturi.
Jedna litra mineralne vode sadrži 0,92 grama natrija i 0,031 gram kalija. Salama – narezak u 100 grama sadrži 4,6 grama soli, a kobasica – narezak u 100 grama sadrži 4,5 grama soli. U 100 ml gotove juhe nalazi se  od 5,72 do 8,22 grama natrija, tako da jedan tanjur gotove juhe sadrži od 0,89 do 1,13 grama natrija. U 100 ml trajnog mlijeka nalazi se 0,04 grama natrija, u 100 grama margarina nalazi se 1,0 grama soli. U 30 grama svježeg krem sira nalazi se 0,1 gram natrija. Majoneza light u 100 grama sadrži 0,5 grama natrija. U 100 ml jogurta nalazi se 0,02 grama natrija. U 100 grama čokolade nalazi se 0,007 grama natrija. Jedna šalica tjestenine – špageta sadrži 1,02 mg natrija, a jedna šalica umaka od rajčice sadrži 1,28 mg natrija. U 100 grama salate od krumpira nalazi se 1,32 mg natrija.
U jednom krumpiru srednje veličine nalazi se 1,08 grama kalija, junetina u 85 grama sadrži 0,32 mg kalija, a puretina sadrži 0,41 mg kalija. Šalica špinata sadrži 0,83 mg kalija, a graha 0,71 mg kalija. Jedna banana sadrži 0,42 mg kalija, a jedna rajčica sadrži 0,29 mg kalija. Jedna šalica mlijeka sadrži 0,36 mg kalija. Jedna šalica soka od naranče sadrži 0,49 mg kalija, a jedna šalica soka od grejpa sadrži 0,40 mg kalija, jedna šalica jagoda sadrži 0,25 mg kalija.
U ovom kratkom pregledu naveo sam sadržaj natrija i kalija u važnijim namirnicama ili gotovim prehrambenim proizvodima. Nadam se da će informacije biti od koristi čitateljima koji žele ili trebaju kontrolirati unos natrija i kalija hranom u svrhu očuvanja vlastitog zdravlja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika