Omega-3 masne kiseline – za zaštitu srca i krvnih žila

Uloga masnoća i masnih kiselina u zdravlju čovjeka je velika. One su izvor energije, rezervne tvari, gradivni materijal (stanična membrana), sastavni dio tkiva (lipoproteina krvi) te prekursori tkivnih hormona….

Uloga masnoća i masnih kiselina u zdravlju čovjeka je velika. One su izvor energije, rezervne tvari, gradivni materijal (stanična membrana), sastavni dio tkiva (lipoproteina krvi) te prekursori tkivnih hormona. Promjene u građi stanične membrane izazvane prehrambenom manipulacijom masnim kiselinama dovode do promjene u propusnosti, promjene u propustljivosti elekričnog impulsa, gubitka sposobnosti komunikacije i slabljenje odgovora na podražaj.

Za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila važno je jesu li masnoće koje uzimamo putem hrane zasićene ili nezasićene. Zasićene masti nalaze se uglavnom u namirnicama životinjskog podrijetla (svinjetina, životinjske masti, mesne prerađevine, mliječne masnoće), ali i neka biljna ulja, kao što su palmino i kokosovo, sadrže pretežno zasićene masne kiseline. Brojne studije pokazale su da prekomjerni unos masti, ponajprije onih s većim sadržajem zasićenih masnih kiselina, povisuje razinu kolesterola u krvi. Nezasićene masti pretežno nalazimo u namirnicama biljnog podrijetla i u masnim ribama hladnih mora.U skupinu višestruko nezasićenih masnih kiselina pripadaju omega masne kiseline.

Esencijalne masne kiseline

Višestruko nezasićene masne kiseline nalazimo u biljnim uljima kao što su ulje kukuruznih klica, suncokretovo ulje (omega-6 masne kiseline), dok u plavoj ribi kao što je skuša, losos, haringe, sardine, tuna, ulje jetre bakalara nalazimo omega-3 masne kiseline. Maslinovo ulje bogato je omega-9 masnim kiselinama koje nisu esencijalne (tijelo ih može samo stvoriti), ali također imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Dvije višestruko nezasićene masne kiseline smatraju se esencijalnima:  omega-3 alfa-linolenska i omega-6 linolna kiselina. Zbog lokacije dvostrukih veza između ugljikovih atoma u njihovom lancu organizam ih ne može sam stvoriti te se moraju unositi hranom. Važan je uravnotežen unos esencijalnih omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Naime, omega-3 masne kiseline manje su zastupljene u današnjoj prehrani, pa može doći do neravnoteže između tih dviju skupina masnih kiselina.
Istraživanja pokazuju da je od presudne važnosti za cjelokupno zdravlje organizma prehrana koja obiluje omega-3 masnim kiselinama. Premalena količina omega –3 masnih kiselina ili suvišak omega-6 masnih kiselina dovodi do poremećaja u radu krvožilnog, neurološkog i imunološkog sustava te poremećaja u rastu i razvoju djece. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da omjer unosa putem hrane omega -3 masnih kiselina naspram omega-6 masnih kiselina bi trebao biti 1: 5, dok je danas taj omjer 1:8-12. Nedostatak omega-3 masnih kiselina u prehrani se naziva “ skorbut modernog doba”.

Stoga se javlja potreba smanjivanja unosa omega-6 i povećanja unosa omega-3 masnih kiselina budući da su omega-3 i omega-6 masne kiseline prekursori za proizvodnju duljih, visokonezasićenih masnih kiselina važnih za formiranje staničnih membrana i u stvaranju eikozanoida. Iz omega-6 masne kiseline u stanici se stvara arahidonska kiselina, a od omega-3 masne kiseline stvara se eikozapentaenoična kiselina (EPA). Od nje u metaboličkim procesima nastaje dokozaheksaenoična kiselina (DHA).
EPA i DHA imaju zaštitni učinak na srce i krvožilni sustav te je iz tog razloga njihov učinak na zdravlje velik.

Kako bi zadovoljili potrebe organizma za omega-3 masnim kiselinama potrebna su tri obroka masne ribe tjedno (srdele, skuše, lososa, bakalara) ili ih možemo nadomjestiti dodacima prehrani (u obliku standardiziranog i pročišćenog ribljeg ulje u kapsulama).

Maxi Omega-3 iz Belupa sadrži u jednoj kapsuli 1000 mg  pročišćenog i standardiziranog koncentrata ribljeg ulja s najmanje 30% omega – 3 masnih kiselina (EPA/DHA) i to 18% eikosapentaenske (EPA)  i 12% dokosaheksaenske (DHA) kiseline.

Maxi Omega-3 iz Belupa je proizvod farmaceutske kvalitete.Pravilnom i redovitom primjenom Maxi Omega-3 kapsula u dozi od jedne do dvije kapsule dnevno osiguravaju se organizmu dovoljne količine omega-3 masnih kiselina neophodnih za zaštitu srca i krvnih žila.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika