Amiotrofična lateralna skleroza

Amiotrofična lateralna skleroza ili ALS, također poznata kao Lou Gehrigova bolest, progresivna je neurodegenerativna bolest koja prvenstveno zahvaća motoričke živčane stanice u mozgu i leđnoj moždini. Ovo stanje dovodi do postupnog i nepovratnog pogoršanja funkcije mišića, uzrokujući slabost i paralizu. Iako trenutno nema lijeka koji može izliječiti ovu bolest, znatni napreci su napravljeni u skrbi i njezi ovih bolesnika. Točan uzrok amiotrofične lateralne skleroze nije poznat, iako se smatra da genetski i okolišni čimbenici doprinose njezinom razvoju.

Većina slučajeva amiotrofične lateralne skleroze dijagnosticira se u dobi između 40 i 70 godina, a prosječna dob početka je oko 55 godina. Međutim, amiotrofična lateralna skleroza može zahvatiti osobe svih dobi, uključujući one u dvadesetima i tridesetima, iako rjeđe. Amiotrofična lateralna skleroza ima malu dominaciju muškaraca, s omjerom muškaraca i žena od oko 1,5 prema 1. To znači da se amiotrofična lateralna skleroza češće dijagnosticira kod muškaraca nego kod žena. Učestalost i prevalencija amiotrofične lateralne skleroze može varirati geografski. Neka su istraživanja pokazala da bi u određenim regijama mogle biti veće stope amiotrofične lateralne skleroze, dok su u drugim područjima stope niže. Međutim, razlozi za te varijacije nisu u potpunosti shvaćeni i na njih mogu utjecati genetski, okolišni i drugi čimbenici.

Koji su simptomi?

Amiotrofična lateralna skleroza obično počinje suptilnim simptomima, kao što su trzanje mišića, slabost ili ukočenost. Kako bolest napreduje, ovi simptomi postaju sve izraženiji zahvaćajući sve veći broj mišića i utječu na pokretljivost, govor, gutanje, pa čak i disanje.

Simptomi koji se javljaju su:

– slabost i propadanje (atrofija) mišića. Slabost mišića jedan je od najranijih i najistaknutijih simptoma. Često počinje u određenim dijelovima tijela, kao što su šake, ruke, noge ili mišićima odgovornim za govor i gutanje. S vremenom se slabost širi na druge mišićne skupine, što dovodi do atrofije mišića i gubitka motoričke funkcije.

– trzanje mišića (fascikulacije). Mnogi bolesnici s amiotrofičnom lateralnom sklerozom doživljavaju trzanje mišića ili fascikulacije, koje su nenamjerne kontrakcije malih mišićnih vlakana. Ti su trzaji obično rani simptom bolesti.

– povećan tonus i ukočenost mišića. Kako bolest napreduje, neki bolesnici razvijaju povećanu napetost mišića koja se može manifestirati grčevima mišića, ukočenošću zglobova i još više pridonijeti poteškoćama s kretanjem.

– bulbarni simptomi. Bulbarni početak amiotrofične lateralne skleroze utječe na mišiće koji kontroliraju govor, gutanje i disanje. Bolesnici s bulbarnom slikom mogu imati nejasan govor (dizartriju), poteškoće s gutanjem (disfagiju) i gubitak kontrole mišića lica.

– respiratorni simptomi. Kako amiotrofična lateralna skleroza napreduje, slabost može utjecati na mišiće uključene u disanje, što dovodi do respiratornih poteškoća. Kratkoća daha, smanjeni kapacitet pluća i oslabljeni refleks kašlja uobičajeni su respiratorni simptomi.

– umor i iscrpljenost. Slabost mišića i napor potreban čak i za jednostavne zadatke mogu dovesti do značajnog umora i iscrpljenosti kod bolesnika s amiotrofičnom lateralnom sklerozom.

– poteškoće s gutanjem (disfagija) mogu biti posljedica oslabljenih mišića u grlu i jednjaku. To može dovesti do gušenja, aspiracije (hrana ili tekućina koja ulazi u dišni put) i povećanog rizika od infekcija dišnog sustava.

– poremećena motorička kontrola mišića koji se koriste za govor može dovesti do nejasnog govora, promjena u kvaliteti glasa i poteškoća s artikulacijom.

– promjene u motoričkim funkcijama. Kako bolest napreduje, fine motoričke sposobnosti i koordinacija mogu se pogoršati, čineći zadatke poput zakopčavanja gumba na košulji ili pisanja sve većim izazovom.

– nekontrolirani emocionalni ispadi, poput smijanja ili plača, koji nisu povezani s emocionalnim stanjem osobe.

– kognitivne promjene i promjene u ponašanju. Iako je primarni utjecaj amiotrofične lateralne skleroze na motoričke funkcije, neki bolesnici također mogu doživjeti blage kognitivne promjene i promjene ponašanja, uključujući poteškoće s izvršnim funkcijama kao što su planiranje i donošenje odluka.

Važno je napomenuti da klinička prezentacija amiotrofične lateralne skleroze može varirati od osobe do osobe, a progresija bolesti je nepredvidiva. Amiotrofična laterala skleroza je progresivno stanje, a kako motorički neuroni degeneriraju, simptomi postaju teži i iscrpljujući.

S obzirom na složenost i varijabilnost kliničke slike, nužan je multidisciplinarni pristup liječenju. To uključuje tim zdravstvenih radnika, uključujući neurologe, fizikalne terapeute, radne terapeute, logopede, respiratorne terapeute, dijetetičare, socijalne radnike i psihologe, koji rade zajedno kako bi pružili sveobuhvatnu podršku bolesnicima i njihovim obiteljima.

Koje su značajke bolesti?

Značajka amiotrofične lateralne skleroze je degeneracija živčanih stanica koje su odgovorne za pokret; takozvani motorni neuroni. Motorni neuroni su specijalizirane živčane stanice koje prenose signale iz mozga u mišiće, omogućujući voljno kretanje. Kako ti neuroni degeneriraju, komunikacija između mozga i mišića se prekida, što dovodi do atrofije mišića i gubitka funkcije. Ovaj proces često počinje u određenim dijelovima tijela, a zatim se širi, što rezultira karakterističnim obrascem mišićne slabosti i propadanja. Otprilike 5-10% slučajeva amiotrofične lateralne skleroze smatra se obiteljskim, što znači da imaju genetsku komponentu i obično se javljaju u obiteljima. Međutim, većina slučajeva amiotrofične lateralne skleroze je sporadična i nema jasnu genetsku vezu. Iako točan uzrok amiotrofične lateralne skleroze nije u potpunosti shvaćen, u tijeku su istraživanja potencijalnih čimbenika rizika iz okoliša. Izloženost određenim toksinima, teškim metalima i pesticidima proučavana su kao mogući uzročnici razvoja amiotrofične lateralne skleroze, ali dokazi još nisu konačni.

Dijagnoza bolesti

Dijagnoza amiotrofične lateralne skleroze obično se temelji na kliničkim simptomima, neurološkom pregledu i isključivanju drugih potencijalnih uzroka sličnih simptoma. Elektromiografija (EMG) i studije vodljivosti živaca također se mogu provesti kako bi se procijenilo zdravlje motornih neurona i funkcioniranje mišića. Osim toga, tehnike snimanja poput magnetske rezonancije (MR) mogu pomoći u isključivanju drugih neuroloških stanja.

Tijek bolesti

Tijek amiotrofične lateralne skleroze razlikuje se od osobe do osobe, ali bolest općenito slijedi progresivnu putanju. Tijekom vremena, osobe s amiotrofičnom lateralnom sklerozom mogu postati ovisne o pomagalima poput invalidskih kolica, respiratora i komunikacijskih pomagala kako bi održale svoju neovisnost i kvalitetu života.

Amiotrofična lateralna skleroza je neurodegenerativna bolest koja značajno narušava motoričke funkcije i kvalitetu života. Točan uzrok amiotrofične lateralna skleroza nije poznat a brojna znanstvena istraživanja nastoje rasvijetliti epidemiologiju, čimbenike rizika i moguće mogućnosti liječenja. Fizički i emocionalni teret i za bolesnike i za njihove skrbnike može biti golem, zbog čega je sveobuhvatna podrška ključna.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iznenadni trzaji tijela

Tikovi

Tikovi su brzi, stereotipni pokreti koji rezultiraju iznenadnim trzajima tijela ili zvukovima koje je teško kontrolirati. Česti su u djetinjstvu i obično se prvi put pojavljuju u dobi od oko 5 godina. Povremeno se mogu prvi put javiti u odrasloj dobi. Tikovi mogu biti prolazni i spontano prestati, ali mogu biti frustrirajući i ometati svakodnevne […]

Alkohol

Depresija i komorbiditeti

Depresija se često javlja u komorbiditetu (istovremena pojava dva ili psihičkih poremećaja ili prisustvo tjelesne bolesti uz psihijatrijski poremećaj). Najčešće tjelesne bolesti koje se javljaju uz depresiju su epilepsija, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, degeneracijske bolesti mozga, Alzheimerova bolest, koronarna bolest, maligne bolesti, hipotiroidizam, hipertiroidizam, hiperparatiroidizam, Cushingov sindrom, Addisonova bolest, šećerna bolest, itd. Istraživanja pokazuju kako […]

Glavobolje

Traumatska ozljeda mozga

Traumatska ozljeda mozga je ozljeda glave ili mozga uzrokovana traumom koja remeti normalnu funkciju mozga. Događaji koji dovode do traumatske ozljede mozga razlikuju se. Među civilima, nesreće motornih vozila vodeći su uzrok traumatskih ozljeda mozga; među malom djecom i starijim odraslim osobama padovi su glavni uzrok traumatske ozljede mozga; a među vojnicima i veteranima, najčešći […]

EEG

Ljubazno molim pojašnjenje EEG nalaza

Mozak

Tumori pinealne regije

Tumori pinealne regije su tumori same pinealne žlijezde ili tkiva koje je okružuje. Pinelana žlijezda je mali organ u obliku graška u središtu mozga koji je odgovoran za proizvodnju i izlučivanje melatonina (koji je poznatiji kao hormon sna) u tamnom okruženju. Njegove primarne funkcije su reguliranje 24-satnog unutarnjeg tjelesnog sata (ili cirkadijalnog ritma), kao i […]

Mozak

Molim mišljenje za MR nalaz mozga

Iz iste kategorije

Neurologija

MR anigiografija – molim očitanje nalaza

Neurologija

Kako se liječi migrena?

Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Neurologija

Migrena

Migrena je jaka glavobolja koja uzrokuje pulsirajuću glavobolju jedne polovice glave. Faza glavobolje kod migrene obično traje najmanje četiri sata, ali može trajati i više. Težina glavobolje se pogoršava sa: – tjelesnom aktivnosti – izloženosti svjetlu – glasnom bukom – jakim mirisima. Migrene mogu ometati svakodnevnu rutinu i utjecati na sposobnost ispunjavanja osobnih i društvenih […]

Neurologija

Zašto nastaje osjećaj pritiska u glavi?

Pritisak u glavi može biti posljedica glavobolje ili infekcije uha, ali može signalizirati i teže stanje, poput potresa mozga. Može se pojaviti s drugim simptomima poput vrtoglavice. Brojna stanja mogu uzrokovati osjećaj stezanja, težine ili pritiska u glavi. Većina stanja koja rezultiraju pritiskom u glavi nisu razlog za uzbunu. Uobičajene uključuju tenzijske glavobolje, migrenu, stanja […]

Neurologija

Što su skotomi?

Skotom je medicinski izraz za poremećaj vidnog polja ili slijepu pjegu. Većina ih se javlja na jednom oku, ali mogu se pojaviti na oba oka. Mnoge stvari mogu uzrokovati skotom ili slijepu pjegu a liječenje ovisi o tome što ih uzrokuje. Retina ili mrežnica je sloj na stražnjoj strani oka koji pretvara svjetlost u električne […]

Neurologija

VEP – vrtoglavice i glavobolje

Neurologija

Kortikobazalna degeneracija

Kortikobazalna degeneracija, koja se naziva i kortikobazalni sindrom, rijetko je stanje u kojem se područja mozga smanjuju, a živčane stanice degeneriraju i umiru tijekom vremena. Bolest zahvaća područje mozga koje obrađuje informacije i moždane strukture koje kontroliraju kretanje. Ova degeneracija rezultira rastućim poteškoćama u kretanju jedne ili obje strane tijela. Obično se javlja kod starije […]

Neurologija

Ataksija

Ataksija obuhvaća poremećaj koordinacije, ravnoteže i govora koji može biti uzrokovan različitim stanjima i bolestima. Može zahvatiti bilo koji dio tijela a osobe pogođene ataksijom često imaju poteškoće sa ravnotežom i hodom, govorom, gutanjem i izvršenjem motoričkih radnji koje zahtijevaju visoki stupanj kontrole poput pisanja. Točni simptomi i njihova ozbiljnost razlikuju se ovisno o poremećaju […]