Moždani udar i konzumacija alkoholnih pića i kave – praktična pitanja i odgovori

Ovo je vrlo često i nezaobilazno pitanje u praksi svakog liječnika, odnosno, neurologa. Odgovor je „da“…

Mogu li piti alkoholna pića ako sam prebolio moždani udar ili imam visoki rizik za razvoj srčanožilnih bolesti?

Ovo je vrlo često i nezaobilazno pitanje u praksi svakog liječnika, odnosno, neurologa. Odgovor je „da“, ali uz jasnu ogradu u svezi količine konzumiranog alkohola. Osnovna je preporuka za muškarce da je dozvoljena dnevna količina, ovisno o vrsti alkoholnih pića; 2 dl vina, 0.5 l piva ili 0.3 dl koncentriranog, „žestokog“ alkoholnog pića (nikako ne sve zajedno!). Za žene se preporučuje za trećinu ili polovicu manja dnevna količina alkoholnih pića od navedene zbog njihove u prosjeku bitno manje tjelesne mase u odnosu na muškarce. Stoga osobe koje prakticiraju i vole popiti „čašu vina iza ručka“ mogu to i dalje činiti.
Osim ove načelne preporuke, svakako prije definitivnog stava i zaključka svaki se bolesnik treba konzultirati sa svojim obiteljskim liječnikom i/ili neurologom ovisno o lijekovima koje uzima. Uzimanje nekih lijekova, poput onih za „razrjeđivanje“ krvi, uz redovitu konzumaciju alkoholnih pića mogu povećati rizik krvarenja i sl.

Debljaju li alkoholna pića?
Odgovor je ponovno “da”.

Alkohol sadrži 7 kcal po gramu, odnosno dvostruko više kalorija od proteina i ugljikohidrata. Sadrži tek nešto kalorija manje od masti, koje imaju 9 kcal po gramu. Kalorijska vrijednost primjerice vina, ovisi o sorti te tako 1 dcl bijelog vina ima oko 82 kcal, dok 1 dcl crnog vina ima oko 85 kcal. Slatka i desertna vina imaju više kalorija, oko cca 178 kcal, a pjenušci oko 138 kcal u 1 dcl.

Također, važno je naglasiti da kalorije iz alkohola nemaju nikakve nutritivne vrijednosti potrebne za zdravi metabolizam, ubrzavaju skladištenje masti i neminovno dovode do debljanja, naravno, ako se alkoholna pića konzumiraju nekontrolirano.

Smijem li piti kavu ako sam prebolio moždani udar?
Ispijanje kave tradicionalno je vrlo rasprostranjeno na našim prostorima.

Osnovni sastojak kave je kofein kojeg jedna standardna šalica crne kave sadrži 100 – 150 mg. Kofein ima višestruke učinke na cijeli organizam. Učinci crne kave na srce i krvožilje sastoje se od ubrzanja srčane frekvencije, širenja koronarnih arterija, povećavanja snage srčanog pumpanja itd.

Uglavnom se smatra da konzumacija crne kave povisuje krvni tlak, ali to se prema istraživanja većinom događa u osoba koje napitke od kave ne piju redovito. U osoba koje redovito piju napitke kave, kod njih se stvara tzv. “tolerancija” i prilagodba organizma pa stoga ne dolazi do znatnijeg porasta tlaka. Također, napitci kave povećavaju izlučivanje mokraće što je učinak i pojedinih lijekova za snižavanje tlaka. Kako napitci kave ubrzavaju rad srca, osobama koje boluju od različitih aritmija savjetuje se ne konzumirati ih.
U zdravih osoba, ali i većine onih sa srčanožilnim bolestima, pa tako i onima s preboljelim moždanim udarom, do dvije šalice kave na dan ne bi trebale izazivati tegobe niti pogoršavati njihovo stanje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika