Da li Hrvatska javnost dovoljno mari za alkoholom izazvane probleme

Svjedoci smo da proteklih mjesec dana u okviru kampanje Mjeseca borbe protiv alkoholne i drugih ovisnosti od 15. studenoga do 15. prosinca mogli smo kao pojedinci i kao društvo ponešto doznati o teškom i nezahvalnom tretmanu.

Svjedoci smo da proteklih mjesec dana u okviru kampanje Mjeseca borbe protiv alkoholne i drugih ovisnosti  od 15. studenoga do 15. prosinca mogli smo kao pojedinci i kao društvo ponešto doznati o teškom i nezahvalnom tretmanu teme koja je uvijek živa i aktivna i uvijek ovdje negdje u nama i pored nas. Nije čudno da je taj famozni mjesec smješten nakon vremena berbe grožđa i stvaranja mladog vina, te  njegovog krštenja za blagdan Svetog Martina,  a  po završetku Mjeseca borbe protiv alkoholne i drugih ovisnosti  već se nalazimo u vremenu Došašća odnosno u razdoblju Božićnih i Novogodišnjih blagdana koji opet donose opasnost (neumjerenog) uživanja u jelu i piću.

Da li je tih mjesec dana dovoljno običnom i  slabom smrtniku za upozorenje o opasnosti prekomjernog pijenja alkohola odnosno da li nekoliko pomno odabranih članaka u novinama, reportaža na televiziji i radiju može utjecati na svijest tradicionalno hedonistički orijentiranih Hrvatica i Hrvata? Mislim da je naša stvarnost puno ozbiljnija i  traži sveobuhvatniji pristup.

Rad s ovisnicima o alkoholu u psihijatrijskoj ambulanti, na psihijatrijskom bolničkom odjelu i u Udruzi zdravog življenja-Obiteljskom klubu Varaždinske županije daje mi pravo da kažem da svi zajedno kao zajednica trebamo biti aktivniji, glasniji i ne bojati se zaviknuti ako treba kada naiđemo na problem. A njih ima svuda oko nas kuda god se okrenemo. Sjetimo se pijanih osoba u prijevozu, pijanih osoba koje zlostavljaju svoje slabije i nemoćne u obiteljskom okružju, pijanih osoba koje čine najteže zločine, osobe koje su alkoholni ovisnici i imaju problema na poslu i u obitelji, zdravstvene probleme na svim razinama koji vode u preranu invalidnost i u smrt.

Zajedno sa terapijskim timom koji sa mnom radi u bolnici, svjedok sam da ovisnost o alkoholu je bolest koja ubija i da gotovo svako pijenje alkohola može biti rizično i kritično ovisno o posljedicama koje nosi. O opasnosti koju alkohol nosi u vezi populacije djece i mladih osoba rijetko govorimo, a trebali bismo govoriti zrelo i odgovorno. Naše mlade generacije trebali bismo  već od vrtićkih i rano školskih dana odgajati u duhu novih spoznaja o utjecaju alkohola na mozak o čemu sve više doznajemo iz novih studija. Suvremene tehnologije nam trebaju nuditi pomoć u spoznaji, jer više nema mjesta zabludama da alkohol nudi samo ugodu, opuštanje i antistresni učinak.

Čini mi se da je rješenje u uravnoteženom omjeru dobro uređenih i poštivanih zakona uz dobru mjeru sveopćeg informiranja i prosvjećivanja svih slojeva društva tokom puno godina, kako o blagodati umjernog uživanja alkohola tako i o mogućim posljedicama prekomjernog pijenja alkoholnih pića, ne samo mjesec dana u godini, nego svakog pojedinca u Hrvatskoj, iz dana u dan. I ne bi bilo previše. I bili bismo zdraviji i sretniji narod.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika