Posljedice uporabe marihuane u adolescenciji

Preadolescenti i adolescenti trebali bi izbjegavati konzumaciju kanabisa budući da je ona povezana sa značajno povećanim rizikom od razvoja depresije ili suicidalnosti kod osoba mlađe odrasle dobi.

Skupina autora Gobbi, Atkin, Zytynski, Wang Askari, Boruff, Ware, Marmorstein, Cipriani, Dendukuri i Mayo objavili su rezultate meta analize u časopisu JAMA o povezanosti uporabe marihuane u adolescenciji i rizika od razvoja depresije, anksioznosti i suicidalnosti u ranoj odrasloj dobi. Zaključak studije navodi da bi preadolescenti i adolescenti trebali izbjegavati konzumaciju kanabisa budući da je ona povezana sa značajno povećanim rizikom od razvoja depresije ili suicidalnosti kod osoba mlađe odrasle dobi.

Rezultati istraživanja diljem svijeta poklapaju se i pokazuju da od svih psihoaktivnih tvari adolescenti najčešće konzumiraju kanabis. Učinak konzumacije kanabisa na razvoj psihoze kod adolescenata do sada je bio vrlo detaljno istraživan, no malo se zna o učinku korištenja kanabisa na raspoloženje i suicidalnost kod mladih odraslih osoba.  

Cilj ove meta analize bio je dati jednu sažetu procjenu u kojem je opsegu konzumacija kanabisa tijekom adolescencije povezana s rizikom od razvoja posljedične velike depresije, anksioznosti i suicidalnog ponašanja.  

Uključene su longitudinalne i prospektivne studije, koje su procjenjivale uporabu kanabisa kod adolescenata mlađih od 18 godina (barem u jednoj točki) i potom je utvrđivan razvoj depresije kod odabranih mladih odraslih osoba (u dobi od 18 do 32 godine), te su bili ekstrahirani oni s kriterijima za prisustvo depresije ili anksioznosti i/ili suicidalnosti.  

 Uključene su studije koje su procjenjivale konzumaciju kanabisa i depresiju u različitim točkama od adolescencije do mlađe odrasle dobi i odgovarajuće omjere.

Provedene meta analize 11 studija uz uključenih 23 317 individuals, pokazale su da je konzumacija kanabisa kod adolescenata povezna s povećanim rizikom od razvoja depresije i suicidalnog ponašanja kasnije tijekom života, čak i kada nisu prisutni određeni premorbidni rizici. 

Omjer ispitanika konzumenata kanabisa koji su razvili depresiju u mlađoj odrasloj dobi u odnosu na nekonzumente  bila je 1.37 (95% CI, 1.16-1.62; I2 = 0%). Pokazalo se također da nije bilo statički značajne povezanosti s anksioznošću 1.18 (95% CI, 0.84-1.67; I2 = 42%), dok je omjer za suicidalne ideje  bio 1.50 (95% CI, 1.11-2.03; I2 = 0%), a za suicidalni pokušaj 3.46 (95% CI, 1.53-7.84, I2 = 61.3%).

Premda individualni nivo rizika ostaje umjeren do nizak, a rezultati ove studije još će u budućnosti trebati biti adekvatno potvrđeni prospektivnim studijama, visoka prevalencija adolescenata koji konzumiraju kanabis generira velik broj mladih ljudi koji bi mogli razviti depresiju i suicidalnost vezanu uz kanabis, što predstavlja važan javnozdravstveni problem.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika