Psilocibin u liječenju rezistentne depresije

Istraživanja nove studije navode na zaključak da jedna doza od 25 miligrama sintetičke formulacije psilocibina može poboljšati temeljne simptome terapijske simptome depresije. Rezultati studije predstavljeni su na kongresu Europskog psihijatrijskog udruženja koje je održano ove godine.

Pročišćeni oblik psilocibina, COMP360, koji je sintetička tvar, djelovao je na poboljšanje simptoma vezanih uz raspoloženje i anhedoniju, no bez učinka na apetit i promjenu težine, navodi prof. Guy Goodwin.

Terapijski rezistentna depresija predstavlja značajan problem u liječenju, a procjenjuje se da zahvaća oko 100 milijuna osoba diljem svijeta. Osobe s terapijski rezistentnom depresijom imaju češće relapse bolesti, veću stopu suicida te više rezidualnih simptom, čak i u slučajevima kada je vidljiv odgovor na provedeno liječenje.

Rezultati jednog ranijeg istraživanja pokazali su da jedna doza od 25 miligrama ranije spomenutog COMP360 dovelo je do značajnog reduciranja simptoma depresije unutar 12 tjedana uz pruženu psihološku podršku, premda je kasnija analiza pokazala kako je učinak postupno opao.

Većina pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju nisu imali ranijih iskustava s psihodelicima te kako Goodwin navodi, prolaze pripremnu fazu tijekom koje su uključeni u psihoedukaciju i imali barem dvije kontrole kod terapeuta, koji su potom ostali s njima tijekom primjene samog lijeka kako bi pacijenti imali osiguranu podršku ako se osjete psihološki uznemireni.

Rezultati su pokazali kako su se najveće promjene dogodile u odnosu na početak vezano uz izraženu tugu, gubitak volje, nemogućnost proživljavanja osjećaja i poteškoće s koncentracijom. Rezultati ukazuju kako COMP360 ima učinak na temeljne simptome depresije. Rezultati su bili isti na drugom upitniku QIDS-SR-16, koji je pokazao da najveće promjene uključuju osjećaj tuge, općeg interesa, razine energije, usnivanja, slike o sebi, koncentracije/donošenja odluke i potištenost.

Niz je komentara kako su halucinogeni interesantna skupina lijekova te zahtijevaju daljnje istraživanje. Posebno pitanje su očekivanja koja se javljaju vezano uz mogućnosti takvih lijekova, mogućnosti razvoja psihotičnih simptoma te neke druge kontroverze.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika