Suživot s depresijom – 1. dio

Diane McIntosh kroz prikaz pacijenta govori o problemima pacijenata s dugotrajnim ili rezistentnom depresijom. Pacijenti često ističu strah ponavljanja depresivne epizode, čak i u periodima kada se osjećaju bolje ili stabilno i kada dobro funkcioniraju. Iskustvo proživljene depresije i osobne patnje koju prolazi osoba s depresijom izvorište je straha od ponavljanja takvog iskustva. Prisutan je strah da male promjene ili nezamjetne sitnice mogu biti okidač za pojavu nove epizode.

Jedan od najvećih problema koji osoba oboljela od depresije navodi kako želi sudjelovati u svom životu, biti aktivna, raditi, održavati bliske i društvene kontakte – no, jednostavno se ne uspijeva pokrenuti ili tek uz izniman napor. Depresija negativno utječe na svakodnevno radno funkcioniranje zbog problema s pamćenjem, poteškoćama koncentracije i kratkoročnim pamćenjem. Često je početno prisutan i problem prikrivanja dijagnoze od okoline, zbog osjećaja stigmatizacije i manje vrijednosti. No, upravo je podrška obitelji i bliskih ljudi važna u liječenju depresije kroz podršku i razumijevanje koju mogu pružiti.

Pacijenti također često navode kako im je želja uspjeti u tome da mogu nakon određenog vremena liječenja (ponekad je to nakon više godina) uspjeti biti bez farmakoterapije. Premda se uvođenjem prvog antidepresiva ponekad ne uspijeva postići potpuni oporavak, važno je strpljivo nastaviti s liječenjem i traženjem odgovarajuće farmakoterapije. Ponekad se mogu javiti i određene nuspojave, no liječenje treba shvatiti kao dugotrajan put na kojem je važno ne odustajati. Poboljšanje je postupno, ne događa se odjednom, simptomi postupno blijede, sve su manje izraženi. Ponekad neki simptomi zaostaju dulje vrijeme, no uz kombiniranu terapiju (osim moguće promjene lijeka), važno je uključiti pacijenta u psihoterapijsko i socioterapijsko liječenje. Važna je i proaktivno sudjelovanje pacijenta.

Važan moment kada se ponovi depresivna epizoda jest netraženje pomoći. Pacijenti kao česte razloge navode da su se osjećali odviše depresivno, iscrpljeno, bezvoljno, nisu htjeli biti na teret ili dosađivati. Stoga često naknadno navode da su trebali ranije potražiti psihijatrijsku pomoć.

Čimbenici koji utječu na ishod i funkcionalni oporavak oboljelih od depresivnog poremećaja dob u kojoj je počela depresija, koliko dugo su trajali simptomi depresije, trajanje sadašnje epizode te broj prethodnih epizoda.

Optimalno liječenje uključuje djelovanje na sve simptome depresije, kao i funkcionalno oštećenje; minimiziranje nuspojava antidepresiva, djelovanje na otpor prema redovnom uzimanju farmakoterapije; osigurati strategije za prevenciju ponovnih epizoda; podizanje opće svijesti pacijenata o učinku blagostanja na kvalitetu života.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika