Doc.dr.sc. Željka Petelin Gadže dr.med., Spec. neurolog

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Neurologija

Kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj?

Kada primijetite da osoba u Vašoj blizini ima epileptički napadaj, koliko god napadaj bio dramatičan, morate ostati smireni i prisebni. Potrebno je mjeriti vrijeme napadaja.

Neurologija

Sve što ste htjeli znati o epilepsiji

Neurologija

Ketogena dijeta u liječenju epilepsije

Ketogena dijeta je način prehrane koji podrazumijeva visok unos masti te nizak unos ugljikohidrata i proteina. Cijeli niz istraživanja ukazao je da navedena dijeta može biti značajna pomoć.

Neurologija

Ne – epileptičke atake

Ne-epileptičke atake su ponavljajući paroksizmalni poremećaji koji klinički podsjećaju na epileptičke atake, no nisu uzrokovane epileptičkim neuronalnim izbijanjima u mozgu.

Neurologija

Kirurško liječenje epilepsije – implantacija vagusnog stimulatora

U skladu s najnovijim svjetskim smjernicama posljednjih godina posvećuje se sve više pažnje neurokirurškom liječenju pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom, kod kojih se lijekovima ne može postići odgovarajuća kontrola.

Neurologija

Sve što ste htjeli znati o epilepsiji

U velikog broja oboljelih od epilepsije se, uz pravilan odabir antiepileptika, može postići zadovoljavajuća kontrola epileptičkih ataka. U preostalih 30-35% bolesnika, u kojih se usprkos terapiji napadaji i dalje pojavljuju.

Neurologija

Kallmannov sindrom

Kallmannov sindrom je genetski poremećaj karakteriziran anosmijom (potpuna nesposobnost prepoznavanja mirisa) ili hiposmijom (smanjena sposobnost prepoznavanja mirisa) te hipogonadizmom – smanjenom.

Neurologija

Epilepsija u bolesnika starije životne dobi

Epilepsija je vrlo česta i općenito nedovoljno prepoznata bolest u starijoj životnoj dobi. Osobe starije životne dobi imaju najveću incidenciju pojave novih slučajeva epilepsije  – čak 30% novih slučajeva epilepsije dijagnosticira.

Neurologija

Obilježavanje „Ljubičastog dana“ („Purple day“) po drugi put u Hrvatskoj

Više od stotinu zemalja diljem svijeta uključeno je u organizaciju „Ljubičastog dana“  koji se obilježava 26. ožujka kao dan podrške osobama s epilepsijom, te je službeno proglašen  najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

Neurologija

Sve što ste htjeli znati o epilepsiji

Zašto baš ja imam epilepsiju? Da li ću moći imati djecu ako imam epilepsiju? Da li ću se moći baviti sportom i da li ću moći voziti? Da li ću moći raditi i živjeti kao prije?