Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Epidemiologija

COVID-19 – nova bolest i novi virus koji su promijenili svijet

Od 31. prosinca 2019. godine kada je službeno u Kini registriran prvi oboljeli od nove bolesti kasnije nazvane COVID-19 do 5. travnja 2020., kada pišem ovaj tekst, pandemija se prošila u 208 zemalja širom svijeta.

Epidemiologija

Novi koronavirus SARS-CoV-2 i bolest COVID-19

Koronavirusi, pa i novi koronavirus prenose se sekretom dišnih puteva, kapljično ili indirektno dodirom zagađenih površina, rukovanjem nakon dodirivanja očiju, nosa, ustiju…

Epidemiologija

Kašljanje noću, nespavanje

Epidemiologija

Prehlada i vitamin C

Redovito uzimanje vitamina C kao dodatka prehrani ne smanjuje učestalost prehlada kod odraslih, ali može pomoći u trajanju i težini prehlade

Epidemiologija

Debljina – pošast novoga doba

Epidemiologija

Jezik

Epidemiologija

Upala mjehura i mokraćnih kanala

Posljednjih godina prvo u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i u ostalom dijelu svijeta u širokoj su upotrebi pripravci brusnice prvenstveno u sprječavanju recidiva urinarnih infekcija…

Epidemiologija

Što je cijepljenje ili vakcinacija?

Cijepljenje, vakcinacija ili imunizacija je medicinski postupak kojim se primjenom cjepiva u organizam potiče stvaranje protutijela na određene uzročnike zaraznih bolesti.

Epidemiologija

Proljeće je vrijeme sezonskih alergija

Na kraju zime s prvim danima proljeća u ambulantama obiteljske medicine pomalo se smanjuje broj oboljelih od gripe i virusnih infekcija dišnih putova, a počinju se javljati oboljeli sa simptomima proljetne alergije.

Epidemiologija

Crijevne zarazne bolesti ljeti

Crijevne zarazne bolesti uz bolesti dišnog sustava najčešće su zarazne bolesti u svijetu. U crijevne zarazne bolesti ubraja se niz bolesti kojima je zajednička karakteristika da se prenose fekalno-oralnim putem.

Epidemiologija

Povišeni krvni tlak

Povišeni krvni tlak ili arterijska hipertenzija je trajno povišenje sistoličkog krvnog tlaka ≥ 140 mmHg, dijastoličkog ≥ 90 mmHg ili obiju vrijednosti u mirovanju.

Epidemiologija

Kasalj