COVID-19 – nova bolest i novi virus koji su promijenili svijet

Od 31. prosinca 2019. godine kada je službeno u Kini registriran prvi oboljeli od nove bolesti kasnije nazvane COVID-19 do 5. travnja 2020., kada pišem ovaj tekst, pandemija se prošila u 208 zemalja širom svijeta.

  • U Republici Hrvatskoj su do 5. travnja od virusa COVID-19 oboljele 1.182 osobe, umrlo je 15, a oporavilo se 125 osoba
  • Broj oboljelih najveći je u dobnoj skupini od 50 do 59 godina, a stopa mortaliteta u dobnoj skupini iznad 80 godina
  • Rizični čimbenici za teški oblik COVID-19 su životna dob iznad 60 godina i kronične bolesti (šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, povišeni krvni tlak, kronična plućna bolest,maligna bolest, imunodeficijencija)

Od 31. prosinca 2019. godine kada je službeno u Kini registriran prvi oboljeli od nove bolesti kasnije nazvane COVID-19 do 5. travnja 2020., kada pišem ovaj tekst, pandemija se prošila u 208 zemalja širom svijeta. Ukupno su do danas registrirane 1.226.532 oboljele osobe, umrlo je 66.548, a oporavile su se 253.864 osobe. Stopa smrtnosti je 5,42 %.  Samo u jednom danu  registrirano je 25.079 novooboljelih osoba. Po broju oboljelih osoba na 1. mjestu su Sjedinjene Američke Države s 312.317 oboljelih osoba, zatim Španjolska sa 130.759 te Italija sa 124.632 oboljele osobe. Kada se gleda udio oboljelih u Kini i izvan Kine, trenutačno je 1.144.853 (93,3 %) oboljelih osoba u ostatku svijeta, a svega 81.669 (6,66 %) u Kini.

Na današnji dan u svijetu od COVID-19 boluje 906.120 osoba, od čega 861.416 (95 %) ima blagu kliničku sliku, a 44.704 (5 %) ima težu kliničku sliku.

U Republici Hrvatskoj do danas su od COVID-19 oboljele 1.182 osobe, umrlo je 15, a oporavilo se 125 osoba. Distribucija oboljeli prema spolu je 52 % muškaraca i 48 % žena. Broje oboljelih najveći je u dobnoj skupini od 50 do 59 godina, a stopa mortaliteta u dobnoj skupini iznad 80 godina. Oboljeli s težom kliničkom slikom i umrli najčešće su osobe starije životne dobi i s brojnim komorbiditetima.

COVID19

Najčešći simptomi COVID-19

Najčešći klinički simptomi oboljelih od COVID-19 su:

  • kašalj (69 %),
  • temperatura  (44 %),
  • umor (38 %),
  • iskašljavanje (34 %),
  • otežano disanje (19 %),
  • bolovi u mišićima (15 %),
  • glavobolja (14 %),
  • zimica (12 %),
  • začepljen nos (5 %),
  • mučnina i povraćanje (5 %),
  • proljev (4 % ) i
  • ostali simptomi (24 %).

Uz taj široki spektra simptoma koji su karakteristični za zarazne bolesti dišnih puteva, javljaju se i neki manje tipični poput gubitka osjeta njuha i okusa te tzv. „crvene oči“ – konjuktivitis.

Znaci za uzbunu su otežano  i ubrzano disanje, bol u grudima, hladna, blijeda i vlažna koža, cijanoza, hemoptiza, poremećaj svijesti, oligurija i anurija.

Procjena zdravstvenog stanja oboljelih od COVID-19

U situaciji kada moramo telefonski ili putem videopoziva procijeniti zdravstveno stanje oboljele osobe, prvo o čemu je potrebno razmišljati su kronične bolesti oboljele osobe te trenutačno zdravstveno stanje: tahikardija preko 100/min, temperatura viša od 38 °C, hipotenzija s sistoličkim tlakom ispod 80 mmHg, vrijednosti GUK preko 20 mmol/l te saturacija  O₂ manja od 94 %.

Rizični čimbenici za teški oblik COVID-19 su:

– životna dob iznad 60 godina i

– kronične bolesti (šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, povišeni krvni tlak,kronična plućna bolest,maligna bolest,imunodeficijencija).

Preporuke za liječenje oboljelih od COVID-19

Kod bolesnika s blagim oblicima bolesti i bez čimbenika rizika provodi se simptomatsko liječenje.

Bolesnici s čimbenicima rizika i/ili teškim oblicima bolesti liječe se:

  • hidroksiklorokin 2 x 400 mg per os 1. dan, potom 2 x 200 mg per os kroz 4 dana (ukupno 5 dana), ili
  • klorokin fosfat 1 x1 500 mg per os za kritično oboljele  i 1000 mg per os  za ostale kroz 5 dana ili
  • topinavir/ritonavir 2 x 2 tablete  ili
  • remdesivir (1x dan 200 mg i. v. jednokratno, potom 100 mg i. v. dnevno ) kroz 10 dana.

Liječenje plazmom

U Francuskoj je započelo kliničko ispitivanje transfuzijom plazme pacijenata koji su preboljeli COVID-19, a koja sadrži protutijela na virus  SARS-CoV-2.

Novi izazovi za liječnike obiteljske medicine

Liječnici obiteljske medicine iznenada su se našli na 1. liniji borbe protiv opakog virusa, suočeni s novim terminima poput samoizolacije, karantene i brojnim smjernicama koje su se mijenjale na tjednoj, a ponekad i na dnevnoj bazi. Potencijalno svaka zarazna bolest dišnih puteva može biti COVID-19. Oboljeli moraju biti izolirani, u karanteni, a liječnici obiteljske medicine oprezni, prisiljeni rješavati oboljele od respiratornih infekcija telefonski ili s oprezom u ambulanti u strahu od zaraze, samoizolacije i dekontaminacije prostora.

Posljednje preporuke za liječnike obiteljske medicine za upućivanje na testiranje na COVID-19 putem telefona

 Na testiranje se upućuju:

*Osobe s temperaturom  >38 °C i kašljem (uključujući i koji su „kronični kašljači“),

+ jedan od sljedećih kriterija, a koji su počeli u razdoblju od 14 dana prije početka simptoma:

– putovanje u zahvaćeno područje ili

– bliski susret sa zaraženom ili vjerojatno zaraženom osobom ili

– bliski susret s osobom koja ima akutnu respiratornu bolest, a boravila je u zaraženom područje, a pretraga na virus nije učinjena.

Liječnik obiteljske medicine dogovara testiranje s pacijentom u jednom od nadležnih centara za ispitivanje na virus. Ako pacijent može, upućuje se samostalno uz osobnu zaštitu (kirurška maska i jednokratne rukavice) vlastitim vozilom sam ili u pratnji osobe s kojom je i do tada u bliskom kontaktu. Ako osoba nema ili  nije sposobna samostalno otići na testiranje  tada liječnik obiteljske medicine osigurava posebno sanitetsko vozilo za prijevoz na testiranje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

COVID-19

Osobe rizične za razvoj depresije tijekom pandemije

Prema istraživanjima, osobe koje su već ranije imale depresiju, češće su ponovo razvile depresiju krajem 2020. godine. Istraživanje provedeno na više od 22.000 ispitanika u Kanadskoj longitudinalnoj studiji o starenju, osobe s poviješću 3.79 puta su češće imale depresiju tijekom pandemije, u odnosu na osobe koje nisu imale depresiju (studija je objavljena u International Journal […]

COVID-19

Možemo li u potpunosti vratiti osjet okusa i mirisa nakon covida?

Doslovno iščezne preko noći – tako oboljeli od bolesti COVID-19 najčešće opisuju gubitak osjeta mirisa i/ili okusa, jednog od popularnih simptoma ove bolesti. Ni autorica ovih redaka nije bila pošteđena ovog simptoma. Već tri dana nakon pojave prvih simptoma infekcije koronavirusom, pojavio se gubitak njuha i okusa. Jabuka odjednom više nije imala okus (i miris) […]

Cijepljenje

Cjepljenja u trudnoći

Razgovori o cjepljenju općenito, a pogotovo u trudnoći, nikada ne prolaze bez povišenih tonova, a nerijetko i prelaze granice kulturnog komuniciranja. Nečemu takovom svjedočimo zadnjih mjeseci, čak već i godinu dana, odnosno preciznije od kada se počelo govoriti o cjepivu protiv Covida-19, a rasprave su dovedene do usijanja s početkom cjepljenja protiv Covida-19. U osvrtu […]

COVID-19

Ako je osoba dobila koronu, a treba ići na kemoterapiju – koja je procedura?

COVID-19

Kada je potrebno dijete testirati na COVID 19?

S dolaskom hladnije sezone i početkom školske godine 2021./2022. u Hrvatskoj bilježimo očekivani porast oboljelih od COVIDa 19. Roditeljima, zdravstvenim djelatnicima i svima koji skrbe o djeci u interesu je smanjiti širenje virusa u dječjim kolektivima, kako bi se nastava i sve ostale dječje aktivnosti mogle neometano nastaviti. Postupanje s djecom koja su bila u […]

Anksioznost

Imam puno tegoba nakon što sam preboljela covid. Koje još pretrage moram napraviti da bi se osjećala bolje, da nisam anksiozna?