Možemo li u potpunosti vratiti osjet okusa i mirisa nakon covida?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Doslovno iščezne preko noći – tako oboljeli od bolesti COVID-19 najčešće opisuju gubitak osjeta mirisa i/ili okusa, jednog od popularnih simptoma ove bolesti.

Ni autorica ovih redaka nije bila pošteđena ovog simptoma. Već tri dana nakon pojave prvih simptoma infekcije koronavirusom, pojavio se gubitak njuha i okusa. Jabuka odjednom više nije imala okus (i miris) po jabuci, a kako je dan prolazio i ostali poznati okusi i mirisi postepeno su blijedili. Sljedećeg dana moji okusni pupoljci odlučili su minimalno raspoznavati temeljne okuse, a nos je u potpunosti dao otkaz. Počeo me pratiti osjećaj nemoći i panika. Hoće li se izgubljeni osjeti u potpunosti vratiti? Srećom, odgovor na ovo pitanje dobila sam već drugog dana od potpunog gubitka osjetila kada se osjet mirisa sramežljivo počeo vraćati. Kako su dani prolazili, polako se vratio i  potpuni osjet okusa, a mjesec dana nakon preboljenja COVID-19 mogu reći kako su se, u mojem slučaju, osjeti mirisa i okusa u potpunosti vratili.

Zašto dolazi do gubitka okusa i mirisa?

Istraživanja pokazuju kako je gubitak osjeta mirisa prijavilo oko 86% oboljelih od blažeg oblika bolesti COVID-19 (primjerice kod alfa i delta varijante virusa), a slični podaci zabilježeni su i za gubitak osjeta okusa. Budući da su okus i miris dva osjeta koja zajedno surađuju kao sastavni dio našeg kemoosjetilnog sustava, nije neobična pojava da istovremeno izgubimo oba osjetila.

Postavlja se pitanje zašto dolazi do gubitka osjeta okusa i mirisa nakon infekcije koronavirusom? Iako je točan uzrok ove pojave još uvijek nejasan, smatra se kako je za disfunkciju njuha najvjerojatnije odgovorno oštećenje stanica koje podupiru olfaktorne neurone, poznate kao sustentakularne stanice. Ove stanice obnavljaju se iz matičnih stanica, što objašnjava zašto se osjet mirisa u većini slučajeva vrlo brzo može oporaviti. Budući da su osjeti okusa i mirisa povezani, znanstvenici smatraju da je gubitak okusa posljedica gubitka mirisa.

„Brain fog” i gubitak mirisa – postoji li poveznica?

Osobe oboljele od COVID-19 bolesti nerijetko se žale na  specifičnu glavobolju te tzv. mentalnu maglu (engl. brain fog), odnosno pojavu kada naš mozak ne možemo natjerati da radi kako treba, a podrazumijeva simptome poput gubitka kratkoročnog pamćenja, oslabljene koncentracije i pažnje te poteškoća u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka, kao i prisjećanju odgovarajućih riječi.

Znanstvenici su odlučili ispitati povezanost pojave mentalne magle, glavobolje i kognitivne funkcije kod osoba s trajnom disfunkcijom osjeta mirisa kao posljedice infekcije koronavirusom. U presječnu multicentričnu studiju čiji su rezultati krajem siječnja 2022. godine objavljeni u znanstvenom časopisu Brain Sciences bilo je uključeno 152 odraslih ispitanika s trajnom disfunkcijom njuha (dulje od šest mjeseci nakon infekcije). Rezultati su pokazali da su oni ispitanici koji su prijavili glavobolju i/ili pojavu mentalne magle, imali značajno veći rizik za potpuni i/ili djelomični gubitak osjeta njuha, u odnosu na sudionike koji nisu prijavili neurološke simptome. Također, dokazano je da u osoba koje imaju poteškoće s osjetom mirisa koje traju dulje od 6 mjeseci, kognitivna oštećenja i glavobolje bili su povezani s težim gubitkom mirisa. Ovu pojavu znanstvenici objašnjavaju sposobnošću virusa da uzrokuje difuznu upalu odgovornu za razvoj različitih neuroloških simptoma. Anatomski gledajući, upala mirisnih pupoljaka može se proširiti na frontalni režanj, točnije prefrontalni korteks, i za posljedicu imati odgodu u obradi pamćenja, što oboljeli percipiraju kao mentalnu maglu.

Kako si pomoći kod gubitka osjeta mirisa i mirisa?

Kada sagledamo cijelu sliku, gubitak okusa i mirisa na prvi pogled ne čini se toliko dramatičnim, u usporedbi s ozbiljnijim simptomima bolesti COVID-19, poput kratkog daha ili ekstremnog umora. Međutim, iznenadni gubitak ovih osjetila itekako može utjecati na tjelesno i mentalno zdravlje te ozbiljno narušiti kvalitetu života.

Osjet mirisa i okusa u najvećem broju slučajeva spontano se vraća dva do četiri tjedna od početka infekcije, no, nažalost, to nije uvijek u tako kod svih oboljelih. Naime, studije pokazuju kako se šest mjeseci nakon infekcije od gubitka njuha i okusa oporavi 95% oboljelih, dok 5% njih razvije trajni poremećaj osjeta okusa i mirisa.

Stručnjaci savjetuju da je za povratak izgubljenog osjeta mirisa s liječenjem potrebno započeti što prije, odnosno u razdoblju nekoliko tjedana od preboljenja infekcije. Naime, smatra se kako rano liječenje anosmije ima puno bolje rezultate, u usporedbi s kasnijim početkom liječenja. Još uvijek ne postoji specifični način liječenja dugotrajnog gubitka mirisa nakon infekcije koronavirusom. Međutim, obećavajuće rezultate u povratku mirisa pokazuju olfaktorni trening, korištenje oralnih i topikalnih steroida, vitamin A, cink te  uzimanje visokih doza omega – 3 masnih kiselina.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Stres

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Bol

Bol u glavi i vratu – koje pretrage trebam napraviti?

Depresija

Povećana pojava depresije i anksioznosti kod sindroma post-COVID-19

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nova istraživanja ukazuju na povišene rate depresije i anksioznosti kod osoba s post-COVID-19 sindromom. Prema jednom istraživanju osobe s post-COVID-19 sindromom mogu proživljavati više mentalnog distresa od osoba koje pate od kroničnih bolesti, kao što su karcinom, dijabetes, Alzheimerova bolest, kardiovaskularne bolesti. Studija koju je objavio The Lancet provedena je na 236,379 pacijenata s ovim […]

Socijalizacija

Osobe rizične za razvoj depresije tijekom pandemije

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Prema istraživanjima, osobe koje su već ranije imale depresiju, češće su ponovo razvile depresiju krajem 2020. godine. Istraživanje provedeno na više od 22.000 ispitanika u Kanadskoj longitudinalnoj studiji o starenju, osobe s poviješću 3.79 puta su češće imale depresiju tijekom pandemije, u odnosu na osobe koje nisu imale depresiju (studija je objavljena u International Journal […]

Trudnoća

Cjepljenja u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Razgovori o cjepljenju općenito, a pogotovo u trudnoći, nikada ne prolaze bez povišenih tonova, a nerijetko i prelaze granice kulturnog komuniciranja. Nečemu takovom svjedočimo zadnjih mjeseci, čak već i godinu dana, odnosno preciznije od kada se počelo govoriti o cjepivu protiv Covida-19, a rasprave su dovedene do usijanja s početkom cjepljenja protiv Covida-19. U osvrtu […]

Kemoterapija

Ako je osoba dobila koronu, a treba ići na kemoterapiju – koja je procedura?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]