Cjepljenja u trudnoći

Razgovori o cjepljenju općenito, a pogotovo u trudnoći, nikada ne prolaze bez povišenih tonova, a nerijetko i prelaze granice kulturnog komuniciranja. Nečemu takovom svjedočimo zadnjih mjeseci, čak već i godinu dana, odnosno preciznije od kada se počelo govoriti o cjepivu protiv Covida-19, a rasprave su dovedene do usijanja s početkom cjepljenja protiv Covida-19.

U osvrtu koji slijedi izneseni su današnji stavovi na ovu temu svjetskih krovnih institucija. Na tim smjernicama, uz određene prilagodbe, temelje se i naše preporuke. Važno je također naglasiti kako se uvijek razmatra očekivana dobrobit od cjepiva u odnosu na možebitnu štetnost, te kako se kao sigurna cjepiva smatraju ona čija očekivana dobrobit nadmašuje potencijalnu štetnost.

I/ Cjepiva sigurna za primjenu i preporučljiva i u trudnoći:

Cjepiva protiv Covida-19.

Odmah na početku spomenut ćemo ovo, najaktualnije pitanje i zaključiti kako su sadašnji stavovi da su cjepiva protiv Covida-19 sigurna za primjenu i u trudnica i da se cjepljenje protiv Covida-19 preporuča i u trudnoći.

Cjepiva protiv gripe.

Ova cjepiva nisu nova, populacija je uglavnom dobro upoznata s njima, no kada je trudnoća u pitanju, odgovora i savjeta nikada dosta. Stoga ponavljamo, cjepljenje protiv sezonske influence, koje se u našem podneblju obavlja početkom jeseni, sigurna su za trudnicu i njeno nerođeno dijete.

II/ Cjepiva koja se u trudnoći daju jedino uz jasno definirane indikacije:

Cjepiva protiv hepatitisa A, B, menigokoka, pneumokoka i hemofilus-influence tipa B se u trudnoći daju tek uz jasne indikacije, uz postojanje jasno definiranih rizičnih čimbenika u trudnice, ili ako je cjepljenje započeto prije trudnoće i potrebno je isto dovršiti prema protokolu (za cjepiva koja se daju u više doza).

Neki od rizičnih čimbenika u trudnice, zbog kojih je potrebno obaviti i ova cjepljenja u trudnoći su primjerice kronična bolest jetre (cjepivo protiv hepatitisa A), profesija – zdravstveni radnici (cjepivo protiv hepatitisa B), nefunkcionalna ili odstranjena slezena (cjepiva protiv hemofilus influence tipa B i meningokoka), dijabetes (cjepivo protiv pneumokoka) i drugo.

III/ Cjepiva koja se u trudnoći NE primjenjuju:

Cjepiva koja se ne primjenjuju u trudnica su ona protiv HPV-a, Humanog papilloma virusa, protiv ospica-zaušnjaka-rubeole (MoPaRu ili MMR cjepiva), protiv vodenih kozica i zostera.

IV/ Ostala cjepiva

Ovaj dio prvenstveno se odnosi na zahtjeve država u koje trudnice putuju. Naime, trudnica smije putovati, ako ginekolog kod kojega se kontrolira nije drugačije preporučio. Kako razne države imaju svoje zakone i preporuke o cjepljenju, uvijek je potrebno i ovu temu jasno razmotriti prije planiranja putovanja, a detaljne informacije uputno je potražiti u odgovarajućim zavodima za javno zdravstvo, odnosno u epidemiološkim službama.

Sve navedeno je uz pretpostavku kako su trudnice ranije, tijekom života, bile cijepljene prema kalendaru cjepljenja za našu državu. Ako pak to nije bilo tako, onda se dodatno preporuča konzultirati se s odgovarajućim stručnjacima.

Na koncu ćemo istaknuti kako se u svim nejasnim slučajevima i pitanjima koje trudnica može imati u vezi cjepljenja, treba konzultirati s liječnikom opće/obiteljske medicine ili epidemiologom. Nije uputno tražiti informacije u bespućima interneta, osim ako su to zdravstveni sadržaji na provjerenim internetskim adresama, kao što je primjerice ova koju ste posjetili.

Prikladno je na kraju zaključiti: Multi multa, nemo omnia novit (Mnogi znaju mnogo, ali nitko ne zna sve – stara latinska i često prigodna izreka).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika