Kašljanje noću, nespavanje

Dobar dan. Dobila sam dg. od dr. opšte prakse bronhitis, bez adekvatnog pregleda, samo na osnovu njenog mišljenja. Međutim, išla sam pulmologu i snimila pluća, sve je uredno.

Moj problem je što noću kad legnem spavati, uvijek između 5-7h ujutru probudi kašalj, dobijem napad kašlja. Potom, ispovraćam gusti sekret bezbojni. Škripanje u plućima, nos mi je začepljen i također pri izdahu iz nosa se čuje zviždanje. Nakon što se ispovraćam, otežano dišem, osjećam da su disajni putevi suženi. Nakon sve što to prođem tim redoslijedom, između sat- dva se smiri sve i zaspim. Probudim se, bude normalno sve, u toku bude malo kašlja i nos mi nekad bude začepljen. Kad sam na otvorenom, bude mi dobro. U kući sam često zbog online predavanja, ložim na kamin, imam mačku, ali stalno brišem prašinu i usisavam. Pomislih, da nisu alergije. Ove probleme imam samo zimi! Šta da radim dalje? Nisam izgubila ni osjet mirisa ni čula, nemam temperature.

12.2.2021

Odgovara

Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Poštovani, moguće se radi o hiperrekativnosti sluznice gornjih dišnih puteva koje je moguće uzrokovana alergijom na grinje ( budući da se javlja zimi kada je grijanje) i noću ( grinje su u madracu). Učinite IgE na grinje, ukoliko je povišen uzimajte antihistaminike – tablete za alergiju npr. Belodin 1×1 i sprejeve za nos tzv. intranazalni kortikosteroidi.
Lijep ppzdrav.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.