Mogu li tablete koje uzimam zbog inzulinske rezistencije uzrokovat urtikariju?

Poštovani ako mi možete pomoći bila bih vam jako zahvalna!!!
Prije 2 mjeseca pocela mi se javljati urtikarija,da napomenem da pijem tablete glukophage xr750 1× zbog inzulinske rezistencije i policisticnih jajnika.
Kada mi se počela javljati urtikarija bilo je 4 mjeseca kako uzimam tablete.Bila sam kod dermatologa gdje mi je doktorica odmah rekla da prestanem piti tablete i dala mi xados 5 dana nakon tih 5 dana nije bilo nikakve promjene urtike su i dalje bile tu,7 dana nakon prestanka uzimanja glukophage xr750 sam isla na kontrolu kod dermatoga nikakvog poboljšanja nije bilo onda s radila laboratorijske nalaze bili su uredu i dva puta stolicu također uredu,nakon odprilike 10 dana pauze uzimanja glukophage sam pocela opet sa korištenjem,urtikarija je jos uvijek tu nekad manje nekad vise al bez antihistaminika ne mogu biti,sad mene zanima koliko treba pauzirati sa upotrebom glukophage da bi vidjela dali je do njih alergo test ne mogu da radim zato sto ne mogu prestati sa upotrebom antihistaminika,dali je moguće da mi je zbog glukophage tableta urtikarija?Ja se izvinjavam na dugom pitanju al stvarno me vise izluđuje neznam vise sta da radim,molim vas da mi odgovorite na pitanje !!!!Unaprijed zahvaljujem

14.11.2022

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
treba svako vidjeti da li su navedene tablete uzrok alergije. U dogovoru s liječnikom pokušajte ih ne uzimati jedno vrijeme pa ćete vidjeti da li će urtike nastajati ili ne. U odrasloj dobi urtike najčešće nastaju radi uzimanja određenih lijekova, ili ako se ima bilo kakova upala u tijelu. Ne znam jeste li radili hormone štitnjače? Nešto očito vašem tijelu smeta kada reagira s urtikarijom po koži. Ako bi se radilo alergološko testiranje tada pet dana prethodno ne smijete uzimati antihistaminike.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika