Osjetljivost kože

Poštovani,
moj problem je osjetljivost kože u području bedara (najviše s unutarnje strane) i bikini zone.
Prije svega, imam 26 godina te dosta izraženu maljavost najviše po rukama, nogama i bikini zone. Dlačice po rukama strukturno nisu jake (teksturom podsjećaju na kosicu novorođenčeta) ali su duže i ima ih dosta (čak mi je nečakinja od 5 godina rekla da imam roke ko muž), za razliku od nogu i bikini zone gdje su one prilično oštre, tamne i dosta gušće nego na rukama.
Maljavost po nogama i bikini zone tretiram britvicom i pjenom, ali ne baš tako često. Nakon toga, koža mi bude dosta suha ali priuštim joj uvijek kakvo hidratantno mlijeko ili neki slični preparat. Poslije toga mi se pojavi crvenilo po koži, a nakon samo 2-3 dana počnu mi izbijati na tim mjestima crvene točkice, mjestimice žuti sitni prištići koji se mogu istisnuti a istovremeno mi rastu i nove dlačice. Dosta njih urasta pod kožu, a uz to tijekom rasta me sve svrbi te češanjem dodatno nadražim kožu i poslije mi se mjestimice vide i ekskorijacije. Sve to izgleda užasno i svaka naredna upotreba britvice rezultira točkastim krvarenjem na mjestima prištića, a uz to je i dosta bolno i kasnije me peče.
U području aksile nemam baš toliko puno dlačica i korištenje istog mi ne pravi apsolutno nikakav problem pa ih zato dosta često i depiliram. Dlačice na rukama mi toliko ni ne smetaju, nisam ih nikada odstranjivala ni na koji način, ali zato noge i bikini linija su sve to nadoknadile te zato iste ne depiliram često (zimi možda jednom ili 2 puta, a ljeti samo dok sam na moru i kad baš moram), svo ostalo ljetno vrijeme provedem u dugačkim tajicama što mi teško pada zbog jakih vrućina. Nisam nikada išla kozmetičarki na kojekakve depilacije. Osim gore navedene metode koristila sam sama električni epilator, čupko vosak u teglici, gotove čupko-trakice već namazane voskom, balea rolon vosak i još vjerojatno štošta samo se ne mogu sjetiti, ali mi ništa od toga nije pomoglo i uvijek mi poslije ostanu iritacije po koži a i sve su to za mene dosta bolne metode pa sam ih zato eliminirala. Na kraju su mi ostale standardne britvice i pjena. Imam one britvice s baterijom, gornji dio je promjenjiv, ali i kad uzmem novu opet mi izaziva iste probleme.
Zanima me što bih mogla učiniti po pitanju tretiranja dlačica po nogama i u području bikini zone jer mi sve to skupa ide na živce i frustrira me na neki način.
S druge strane, može biti to da je ta moja maljavost uzrokovana hormonski (moja pretpostavka) pa me zanima da li bi mi ikakvi oralni kontraceptivi pomogli u mom problemu ?
Također su me na fakultetu učili da je maljavost nasljedna, nisam baš sigurna da je to kod mene jer mama i sestra nemaju takvih problema. Tata ima dosta dlaka po prsima i leđima, ali za Boga miloga muško je (testosteron čini svoje 😉 )
Malo sam se raspisala, nadam se da nisam dosadna zbog toga, ali Vas molim da mi pomognete, bilo kakav savjet, sugestija ili što slično će dobro doći. Usput da napomenem, nisam išla dermatologu zbog toga (u mom gradu ambulanta dermatologije i dermatovenerologije nije baš dobra pa me također zanima da li bi mi ikakav privatnik što bolje preporučio)?
Hvala unaprijed,
srdačan pozdrav

19.7.2017

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,

prema Vašem opisu mogu zaključiti da Vam je koža vrlo osjetljiva i da ste skloni uraštanju dlačica nakon depilacije. Ako se problema uvijek ponavlja potrebno je da promijenita način depilacije, a uraštanje dlačica najmanje nastaje nakon depilacije šećernom pasom ili dpilacijskim kemama. ako je problem još izražajnii onda u obzir dolaze jedino laserski pospupci uklanjanja dlaka.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika