Prošlog ljeta počela mi se javljati urtikarija koja se širi po tijelu. Možete li me ikako uputiti što bi moglo biti i kako postupiti?

Poštovani,
Prošlog ljeta počela mi se javljati urtikarija. Prvo se počela javljati samo na nogama. Popila bi antihistaminik 7 dana i bio bi mir, čim bi stala, ona bi se vratila. Prošlo je dosta vremena, kada sam shvatila da se u biti javlja kada utoplim tijelo i počela širiti i na ruke i ostatak tijela. Ako ne češem i istrpim svrbež nekoliko minuta, ona se povlači i kao da ništa nije bilo.
Od prve pojavljivanja ovog osipa, redovan mi je noćni posjetitelj. Rijetko koju noć da odspavam da nema osipa. Ujutro kad se budim, pojavljuje se čak i na djelovima “zgužvane” kože od spavanja i tu otiće i svrbi dok ne prestanem sa češanjem.
Inače sam astmatičarka i smeta mi sve respiratorno, nemam alergije na lijekove i hranu.
Nikada prije nisam imala bilo kakvu smetnju na koži.
Znam da bi vjerojatno trebala posjetiti dermatologa i napraviti pretrage jer se bojim ljeta i topline koja dolazi jer je to neizdrživo.
Možete li me ikako uputiti što bi moglo biti i kako postupiti?

lp

26.4.2022

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
ovo što Vi opisujete naziva se kronična urtikarija. Za nju je tipično da se javlja noću u obliku sitno i upornog osipa. Ona nije tipičan osip koji je uzrokovan alergenima koji se udišu ili jedu no uvijek zahtijeva detaljnu obradu kako bi se utvrdilo što je to što smeta tijelo. Osim opsežne laboratorijske obrade, liječnik na osnovu anamnestičkih podataka određuje i daljnju obradu kao što je UZV trbuha i slično. Ako se uzmaju različiti lijekovi oni također mogu biti uzrok kronične urtikarije.
Svakako Vam savjetujem da ne trpite više ovaj uporni osip već da se što prije javite svom liječniku ili dermatovenerologu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika