Rana od ugriza krpelja

Suprug ima probleme zbog ugriza krpelja (radno mjesto mu je takvo da su vrlo česti). Uglavnom nakon svakog ugriza javlja se crvenilo (nema prstenasti oblik) i ranica iz koje curi prozirna tvar duze vremena, nekoliko dana a cak i tjedana. Teško zarasta a na mjestima gdje odjeća dodatno iritira crvenilo i curenje duze ostaju a i površinska ranica se prosiri ( pojavi se i krasta ali cesto otpadne bez da uspješno zaraste jer i dalje curi). Treba mi vase misljenje zašto se to dogadja i što bi moglo biti rjesenje jer je do sada dobivao samo antibiotike i antibiotske masti koje do sada nisu pomagale. Hvala

6.6.2017

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,

kao prvo treba učiniti  pretraggu iz krvi kako bi se vidjelo da li je Vas suprug bio u kontaktu sa zaraženim krpeljom ili ne ( pretraga na Boreliu burgdorferi), a prema tome nalazu se se odrediti da li je potrebno uzimati određeni antibiotik ili ne.

Ako je često i profesionalno izložen ugrizima krpelja potrebno se je cijepiti protiv bolesti koja se naziva borelioza.Svakako bih preporučila d adermatolog pogleda to mjesto ugriza koje tako sporo cijeli  jer ugrizi krpelja nisu baš tako bezazlena stvar. Kod nekih osoba moguće je da koža sporije cijeli i da rane sporije zaraštavaju( ovisno je o dobi, uzimanju nekih lijekova i sl).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika