Sclerodermia, preparati za njegu kože lica

Poštovani.
Moja dijagnoza je sistemska skleroza već 17 godina.
Koža mi je jako suha,posebno na licu ponekad se na mjestima zacrveni i svrbi, posebno na bradi. Isto tako jako zateže, najviše oko usta.
Do sada sam koristila Linola fett kremu, koja mi je donekle pomogla pri zatezanju, ali mi je previše masna, i kad je stavim pojavi se kratkotrajno crvenilo na bradi. Stavljam je uglavnom navečer u debljem sloju. Možete li predložiti neku liniji za korištenje počevši od čišćenja pa do njege.?Čula saa za emolijentna kreme, ali ne znam koju izabrati. Da li mogu koristiti neka ulja npr noćurak, ili skvalan ulja?
Šta je sa hijaluronom?
Koristim trenutno za čišćenje lica Mixa micelarnu vodu, zatim gel od nevena za umivanje. Potom na ovlaženo lice hijaluron serum Alverde i Eucerin kremu sa hijaluron fillerom.
Nisam sigurna da li ispravno radim. Znam da ne smijem koristiti sredstva sa kolagenom, ali ova bolest uzrokuje i bore oko usta i na bradi, pa bih voljela ako bi mogli pomoći u odgovoru da bi te promjene ublažiti i pravilno njegovati.
Hvala unaprijed na odgovoru
Lp
Ariana Perčinlić

8.2.2021

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
preporučila bih Vam dermokozmetičke kreme koje su namijenjene suhoj i osjetljivoj koži koje možete nanisiti i nekoliko puta dnevno kao što je Nutritic intense rich krema ( La Roche posay- možete kupiti u ljekarni).Vrlo dobri čistači za kožu su oni koji sasrže skvalan- nema ih puno na tržištu -vrlo dobar je od The ordinary-skvalan čistač sa kojim se može liceumivati i skinuti šminka( mislim da se za sada može kupiti jedino putem internetke narudžbe).Vi ne smijete lice jako isušivati sa agresivnim sapunim aza umivanje, losionima, a ponekad i micelarne otopine mogu kožu isušiti. Više bih Vam preporučila nježne losione, mlijeka ,i skvalan kao što sam Vam navela

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika