Skvalan u kozmetici

Jedan od vrlo često primjenjivih sastojaka u kozmetičkim proizvodima je skvalan. Sastojak koji se na kožu se nanosi izvana, dok je skvalen normalan sastojak kože.

Skvalen i skvalan nisu identične kemijske molekule (iako slično zvuče) već imaju određene razlike.

Skvalen je lipid koji se prirodno nalazi u koži, jer ga na površinu kože izlučuju žlijezde lojnice, a ima određeni miris i podložan je oksidaciji. Skvalen je jedan od prirodnih lipida koji se nalazi u našem tijelu i čiji je zadatak hidratizirati kožu, očuvati kožnu barijeru i prodor bakterija, gljiva i virusa i predstavlja oko 10 do 12 posto ulja u koži. S godinama se smanjuje prirodna proizvodnja skvalena u koži pa je time ona sve više suha, dehidrirana i sklona preuranjenom nastajanju bora. Povezano s masnoćama u koži postoji i jedno vjerovanje da masnije kože lica sporije stare jer ih masnoća čuva od djelovanja UV zraka i vanjskih čimbenika iz okoline koji ju oštećuju. Time se s određenim sastojcima u kozmetičkim proizvodima nastoji nadoknaditi manjak lipida i očuvati kožu. U tome pomaže skvalan koji je derivat skvalena.

Njegova bitna razlika prema skvalenu je da ne oksidira i nema miris pa je izvrstan kao dodatak u kozmetičkoj industriji. Prije su se takve supstance dobivale iz jetre morskih pasa, što dana s više nije nikako prihvatljivo pa se danas dobiva iz biljaka poput maslina, šećerne repe ili riže. Prema tome, ono što se primjenjuje u kozmetičkim proizvodima naziva se skvalan i njegovo djelovanje na kožu je izrazito dobro jer poboljšava apsorpciju krema i losiona koje se nanosimo na kožu, sprječava gubitak vlage iz kože i nastajanje bora. Skvalan je hipoalergeni proizvod i nema nikakvo iritirajuće djelovanje na kožu i time dobrodošao za sve tipove kože. 

Njegove su najveće prednosti sposobnost “zaključavanja” vlage u koži, stvaranje ravnoteže u proizvodnji prirodnog ulja bez začepljivanja pora te poboljšanje elastičnosti kože. Osim na koži lica, može se koristiti i za druge dijelove tijela kao što su ruke, stopala, dekolte, ali i na ispucale vrhove kose. Kako ne bi bio jako masan i lijepio kosu upotrebljava se hemi-skvalan koji je derivat šećerne i trske, lakša molekula – što znači da neće uzrokovati višak masnoće ili težinu u kosi kada se pravilno koristi. Iako se hemi-skvalan može koristitisvakodnevno, previše nanošenog proizvoda može zamastiti kosu. Kako masnija koža lica također može biti dehidrirana, primjena skvalana neće zatvoriti pore i uzrokovati nastajanje komedona i akne pa je time primjenjiv i kod ovakvog tipa kože.

Nalazi se u čistačima, serumima, uljima, losionima i svi će tipovi kože imati koristi od njega. Izrazito je dobar kao čistač osjetljive kože i za uklanjanje kozmetičkih proizvoda s lica pogotovo u suhe i osjetljive kože lica.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika