Svrbež kože i spontane modrice

Poštovani,

imam 25 godina, 160 cm i 55 kg. Unazad 3 i pol mjeseca pojavila mi se spontana pojava modrica po nogama kojoj prethodi užasan svrbež. Svo vrijeme prisutan je cjelokupni svrbež, najviše vlasišta na kojem nema nikakvih promjena.
Modrice se javljaju po nogama, najčešće u predjelu bedara te u potkoljenici iza koljena raznih veličina. Prvo me počne svrbiti koža, a zatim na tom mjestu izađe modrica kojoj ne prethodi nikakav udarac.
Odmah prilikom prve pojave početkom prosinca vadila sam potpunu krvnu sliku, KKS, DKS, koagulacija, jetrene probe. Nalazi potpuno uredni, u siječnju sam također ponovila nalaze i opet sve uredno. Trenutno sam u obradi kod hematologa koji po prvim nalazima smatra da nije hematološka bolest, no potrebno ju je isključiti.
Užasno se bojim jer mi je baka bolovala od akutne mijeloične leukemije, a pojava modrica, uz to spontanih, te svrbež može upućivati na takvu bolest, iako mi svi tumače da bi se takve promjene trebale očitovati na krvnim nalazima, no nalazi su uredni. Bojim se da postoji nešto što nije vidljivo i često se konzultiram s mnogim liječnicima koji ne znaju od čega bi pojava modrica i svrbež kože mogli biti što me još dodatno zabrinjava.
Čekam nalaze faktora VIII, faktora XIII, citološke analize periferne krvi, agregaciju trombocita s epinefrinom, kolagenom i adp-om te WVF: ag i WVF ri:co.
Zanima me imate li kakvih iskustava s navedenim simptomima? Te mogu li takvi znakovi upućivati na promjene povezane s leukemijom, iako su nalazi krvi uredni. Zanima me i zbog čega bi svrbilo vlasište, dermatolog nije zaključio ništa neobično.

Molim Vaše mišljenje i unaprijed zahvaljujem. Lijep pozdrav

18.3.2020

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,

svrbež kože može biti uzrokovan zaista mnogobrojnim čimbenicima, ali ako sumnjate na bilo kakve hematološke probleme, morate ići na pregled kod hematologa.

Svrbež kože može biti uzrokovan radi suhoće kože, alergijama, lijekovima, upalnim stanjima u tijelu i sistemskim bolestima pa je kod  svrbeža kože koji je jako izražen i koji ne prolazi potrebna detaljna i široka obrada.

Lp

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika