Postovani

Od covida-19 nemozemo da zivimo.Moram Vam napisati nesto.19 12.sam osjetio grebanje u grlu,osjecaj knedle,nadrazeno grlo,onako nekada osecaj stezanja u grlu,od toga grebanja nekada onako kasljucam ali mogu nabrojati na prste u toku dana,od ostalih simptoma ama bas nista nemam.Odem kod kucnog ljekara on kaze po njemu ili prehlada ili kiselina s obzirom da sam prije imao problem sa kiselinom,pri tom na moj upit da se uradi test na koronu PCR kaze nema potrebe jer nemate drugih simptoma.Izvadio sam krv sve u redu CRP 2,3,Leukociti,eritrociti uredni i ostale vrednosti.Uradim serotoloski test na koronu IGG .Nakon par dan odem kod istog ljecnika da mi ocita nalaz na serotolski test kaze negativan je znaci nisam imao koronu ali nemam ni antitjela.Pitao sam ga a sto niste napravili i IgM nalaz kada ste vec vadili krv da vidimo sta on kaze,ja znam da on ne govori konacno dijagnozu ali moze da ukaze na neku infekciju mozda koja je u tijeku,on kaze ,pa mogli smo,ostajem zapanjen,strasno sta cujem.Drugi put ga pitam dali da radim PCR test kaze nemate simptome da bih Vas testirao.Nadrazaj u grlu nije dovoljan razlog da se testirate.Inace Vam pisem iz inozemstva gdje imam losa iskustva sa doktorima.Primjetim ujutro neki dan bjele naslage na jeziku,koje sam imao nekada od prije i mojoj supruzi padne napamet da mozda nije kandida u pitanju,jer simtome koje ja imam nalazim se u 90% posto simptoma koje izaziva kandida u zdrijelu,grlu.
Ne mogu da vjerujem da doktor nemoze da ocjeni sta je u pitanju,ako ne sumnjas na covid-19,ok ajde da vidimo sta je a ne na osnovu mojih rijeci bez anamneze govorite prehlada ,kiselina itd.razocaran sam u zapad i sistem kako funkcionise,tocnije Svicarska.Sebe smatram vrlo objektivnim ali ovo nema veze sa nekim logicnim razmisljanjem.
Zanima me Vase misljenje i Sretna Vam nova godina

4.1.2021

Odgovara

Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Poštovani, bijele naslage na jeziku ukazuju na infekcije gljivicom Candidom albicans. Liječenje se provodi Rojazol gelom 3×1 žličica na dan. Gel se prvo zadrži u ustima par minuta i potom slobodno proguta. Ukoliko imate bijele naslage i na nepčanim tonzila (mandulama) moguće se radi o bakterijskoj infekciji grla uzrokovanom streptokokom i tada je potrebno liječenje antibioticima.
Inače, što se tiče COVID infekcije u početku bolesti za dokaz infekcije najsigurniji je PCR test brisa grla ili nosa. U ranoj fazi infekcije od 1-3 tjedna bolesti javljaju se IgM protutijela i oni su dokaz svježe infekcije, dok se IgG protutijela javljaju u tek nakon mjesec dana od početka bolesti. Mišljenja sam da je trebalo napraviti PCR test jer infekcija COVID ima zaista šaroliku kliničku sliku, različite simptome i različiti intenzitet simptoma od blagih do vrlo teških. Često je jedini simptom bio gubitak njuha. No, s obzirom koliko vam drugo tegobe traju vjerujem da bi se još netko od Vaših bliskih kontakata zarazio da je u pitanju CoVID infekcija.
Nažalost, takvo je vrijeme došlo ( a iskreno se nadam da će što prije proći)
da moramo pacijente liječiti samo na temelju anamneze dok ne isključimo COVID infekciju.
Hvala Vam na lijepim željama i Vama također sretna nova godina i ostanite pozitivni (duhom) i negativni ( na koronu).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.