Imam 22 godine, dijagnosticirana mi je osteoporoza još s 19

Imam 22 godine, dijagnosticirana mi je osteoporoza još s 19. Zanima me postoji li ikakva terapija koja bi vratila moje kosti u normalu u što kraćem roku?

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Osteoporoza može biti bolest za sebe, ali je najčešće simptom nekog stanja u organizmu ili posljedica neke druge bolesti. U najvećem broju slučajeva se javlja u starijoj dobi kada razina spolnih hormona padne u organizmu te stoga dolazi do smanjenja ulaska kalcija u kosti.

Obzirom na Vašu dob, bilo bi dobro da napravite detaljan pregled cijelog organizma i ciljano kostiju. Postoje lijekovi koji utječu na mijenu kalcija u organizmu kao i lijekovi koji imaju učinak na strukturu kostiju i mineralizaciju. Od osobite je važnosti da utvrdite Vaš hormonski status te bi bilo vrlo uputno da se javite specijalistu endokrinologu.

Na osnovi pregleda i pretraga, Vaš će liječnik moći odabrati najučinkovitiju terapiju za Vas. Vi ste još u godinama kada možete mnogo učiniti za zdravlje Vaših kostiju, a tome će svakako pripomoći svakodnevna fizička aktivnost o čemu također porazgovarajte sa svojim liječnikom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika