Koljeno (operacija meniskusa)

Poštovani ako mi možete dati odgovor na ovo pitanje bio bih vam najzahvalniji.
U Junu prosle godine sam imao sitnu povredu.Tj. na utakmici sam povrijedio koljeno.Noga mi je bila fiksirana na podlozi a igrac me udario sa desne strane noge ispod koljena.U prvom mahu se cinilo da nije strasno i trener mi je rekao da sam potreban i da nastavim iako sam osjecao bolove.Poslije utakmice noga je otekla i smanjenja je pokretljivost dovoljno da nisam mogao hodati normalno.Otisao sam kod doktora i izvukao sam obican snimak te je on pregledao i rekao da sam istegao ligamente.Kvadriceps je dosta opao.Osjetio sam pobosljanje kroz mjesec-dva i vratio se na teren i nosio sam steznjak.
Jednog dana sam otisao na trening bez steznjaka i pri pokusaju makazica mi je nesto skljocnulo u koljenu i zakljucala se.
Poslije toga sam morao na operaciju,nisam mogao hodati uopste,jedva sam skakutao a i tako me bolilo.
Isao sam prvo u Zvornik gdje je doktor rekao da mi se meniskus ukljestio i da ce rijesiti artroskopijom.
U povredi je pisalo lateralni meniskus uredne morfologije i I.S.U intermediarnoj porciji i prednjem rogu medijalnog meniskusa se vide crtaste zone hipersignala sto odgovara leziji,suspektna flap lezija prednjeg roga (Magnetna rezonanca).Shvatio sam odma da je nesto opasno i da moram na operaciju.Samo i dalje ne znam je li to potpuna ruptura,doktor je spomenuo Bucket Handle to je oblik povrede.Morali su ga sasiti i to veci dio ako se ne varam.Poslije toga sam isao 20 dana na fiz. terapije a u januaru i u Banju Slatinu.
Osjecao sam napredovanje,nogu sam mogao saviti vise.I da napomenem da sam se povrijedio 27. septembra a operacija je izvrsena oko 27. oktobra.Za sada nogu mogu saviti skoro do kraja,kada hocu da je skroz savijem kao da ima jos malo otoka i tu malo zaboli ali veoma malo.I osjetim kada hocu neke teze pokrete da uradim,tj. da rotiram koljeno da mi po malo koci negdje.Posto od banje nisam radio vjezbe,a u nju sam isao oko 10. januara i bio 15 dana.Do sada sam radio samo malo vjezbi.Da li vjezbom mogu postici bolje rezultate jer zaista moram nastaviti sa fudbalom,moram se vratiti na teren ako je ikako moguce.Naravno necu poceti nista ozbiljnije dok ne vratim kvadriceps u puno stanje.Samo zelim savjet i da vidim teku li stvari uredno.Ponekad i zaskljoca koljeno kada ga drzim previse u jednom stanju ali veoma rijetko.
UNAPRIJED SAM VAM ZAHVALAN ! Molim vas da dobijem odgovore ako je ikako moguce.
Hvala 🙂

25.4.2017

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Postovani, 

iz Vaseg upita se moze vidjeti da ste imali kompliciranu ozljedu u koljenu i to vise puta. Sve sto ste napisali zvuci kao normalan rehabilitacijski tijek.

Lijepi pozdrav! 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika