Sistemska bolest

“Postovani! Imam 34god. Od 2002.god bolujem od sistemske bolesti ankilozantnog spondilitisa(HLAB27+) u blazem obliku. Redovito se kontroliram kod reumatologa. Od lijekova koristim ibuprofen po potrebi. Od listopada mi se po rukama,trbuhu i ledjima povremeno pojavljuje osip sa plikovima koji uzasno svrbi,ali kako dodje tako i ode. Dr. je rekla da je to kronicna urticaria. Alergisko testiranje neg.Ono sto me zabrinjava jesu moji trenutni imunoloski nalazi(crp i svi ostali nalazi su uredni).ANA mi je oduvijek pozitivan,a sada je negativan.Medjutim na zadnjem nalazu mi je povisen i dsDNA 24(neg do 15). Guglajuci po internetu sam vidjela da to ima veze sa lupusom,kao i osip po tijelu(napominjem da ga nemam na licu), i to me jako zabrinulo.Da li je moguce da su mi ta antitijela povisena zbog moje osnovne bolesti ili je u pitanju lupus? Jako cu vam biti zahvalna na odgovoru. Kod reumatologa sam narucena 30.06. I jako mi je tesko do tada biti u neizvijesnosti. Hvala Lp”

13.6.2016

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Postovana,

hvala Vam na postavljenom pitanju.

Navedeno protutjelo (anti-ds DNA) se pojavljuje kod vecne bolesnika sa SLE-om, cca oko 70%. No, isto tako se mora jasno naglasiti da jedno pozitivno protutjelo ne cini dijagnozu, naime da bi se postavila dijagnoza na SLE mora postojati vise ispunjenih kriterija. U kriterije se, izmedu ostaloga, ubrajaju, osip, zahvacenost bubrega i drugih organa kao pluca, srce, promijene u krvnoj slici, te pozitivna protutjela (ANA, anti-ds DNA, anti-Sm, antifosfolipidna protutjela (aPLs), niska razina serumskog komplementa (C3 i/ili C4 i/ili CH50)).

Stoga, je jako tesko reci da imate dijagnozu SLE-a u ovom trenutku. Treba detaljna obrada da bi se navedena dijagnoza postavila ili iskljucila. No, ukoliko je samo pozitivno navedeno protutjelo, a bez ostalih simptoma/kriterija SLE-a tada dijagnozu SLE-a nemate.

Lijepi pozdrav,

Ivan Sunara, dr.med.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika