Smijem li i dalje trenirati?

Posljednjih godina patim od bolova su zglobovima, u početku je to bilo za vrijeme PMS-a no međutim s vremenom se stanje pogoršalo i bol je konstantna. Radila sam RF koji su u granicama normale. Na probiru antitijela sh mi pozitivna na Anti-PM-scl antitijela. Liječnik koji je te nalaze zatražio više ne radi u bolnici u kojoj sam obavila prvi pregled vise ne radi tamo i sad sam visak u sustavu i ne znaju kome bi me prebacili,tj moram čekati godinu dana na prvi pregled kod drugog reumatologa. Trebam li se zabrinuto je dr Google svašta kaže za ta antitijela i kako da si olakšam bolove koji su svakodnevni i cesto me ometaju u svakodnevnom poslu. Također bih htjela napomenuti da vježbam u teretani pod nadzorom trenera koji je fizioterapeut. Smatrate li da je to u redu i da bih trebala i dalje trenirati?

17.5.2022

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Poštovana, zahvaljujem na vašem pitanju.

Navedena antitijela mogu biti pozitivna u raznim sistemskim rematološkim bolestima, te su povezani uz pojavu bola u mišićima.

Preporučam da pregled reumatologa ne čekate 1 godinu, ukoiko imate simptome i navedeno antitijelo. Vježbanje je uvijek dobro, ukoliko ga tolerirate. A za bol ovisno o tipu koja je, prvo se kreće s naproksenom ili ibuprofenom i paracetamolom u kombinaciji.

Lijepi pozdrav.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika