18. sam tjedan trudnoće, prva trudnoća, koja je dobivena postupkom FET, imam skoro 35 godina. Je li mi sigurno putovati avionom?

Poštovani,
molila bih Vas za jednu kratku
informaciju.
18 sam tjedan trudnoce, prva trudnoca, dobivena postupkom FET, imam skoro 35 godina. Od transfera stavljam utrogestan 3×200 mg dnevno.
E ovako bila sam nedavno na pregledu i ginekologinja mi je produzila stavljanje progesterona.
Kasnije gledam u trudnicku i pise mi ovako CL =31 mm , T .
Googlanjem sam skuzila(ako sam dobro skuzila) da mi je duljina cerviksa samo 31 mm i da je oblika T.
E sad koliko vidim da je za 18tt to dosta skraceno a nije mi rekla da moram mirovati niti me ikako upozorila na neki oprez. Osjećam neko probadanje u području trbuha i malo me zna boluckati na ulazu u rodnicu.
A posto bih trebala ići na put u Dubrovnik iz Osijeka na svadbu strah me. Zanima me da li je sigurno ići avionom?

16.9.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

mjera se odnosi na dužinu cerviksa i oblik unutarnjeg ušća. “T”  oblik je dobar i kazuje nam da je unutarnje ušće zatvoreno. Rizik kod prijevremenog poroda počinje otvaranjem unutarnjeg ušća što kliničar manualnim opipom cerviksa (pri pregledu) ne može znati. On ima uvid u stanje vanjskog ušća, prohodnosti cervikalnog kanala, duljini i konzistenciji samog cerviksa. Zato se radi ultrazvučno mjerenje duljine cerviksa. Srednja vrijednosti dužine cerviksa ja 40 mm prije 22 tjedna, 35 mm između 22-32 tj, te 30 mm nakon 32 tj. Mjerenja nakon 24 tj. se nisu pokazala svrsishodnim i relevantnim za ocjenu rizika od prijevremenog poroda. Nakon 20 tjedna trudnoće, a pogotovo nakon 30 tjedna dolazi do fiziološkog skraćivanja cerviksa, što je normalna pojava u trudnoći. Dijagnoza skraćenog cerviksa postavlja se kada je dužina cerviksa izmjerena pomoću tranvaginalnog ultrazvuka manja od 25 mm između 16 i 24 tjedna trudnoće. Tada govorimo o cervikalnoj insuficijenciji. Kod Vas to nije slučaj. Nalazi cervikalnih obrisaka također trebaju biti uredni. Ukoliko imate infekciju potrebno je provesti liječenje i ponoviti obrisak. Terapija kou ste naveli smanjuje učestalost prijevremenog poroda za 44 %. Ukoliko Vaš ginekolog ne smatra da su potrebne mjere mirovanja slobodno možete krenuti na put.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika