Čokoladna cista – što da radim?

Poštovani,

u jesen 2021. mi je pronađena čokoladna cista. Nisam još ništa riješila jer se mučim smršaviti. Kilaža mi je bila 134 kg. Sada sam 120 kg. U razgovoru sa liječnikom u Petrovoj • shvatila sam da bi operacija ciste bila problematična zbog sala na trbuhu. • Žele me operirati kroz 3 rupe oko pupka, gurajući cijevi. (Znate na što mislim.)
Pitala sam drugog, privatnog ginekologa o tome. Rekao je da debljina nema veze jer se pušta zrak i on širi te prolaze. .. Što da radim? Je li moja debljina problem za tu operaciju? Lp

24.4.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

postoje specijalno dizajnirani laparoskopski instrumenti za pretile osobe, tako da to nije mehanički problem. Pretilost kao takva ima svoje otegotne okolnosti kod kirurških zahvata (razumijem bojazan kolege), no najmjerodavnija osoba koje može na ovnovu vašeg zdravstvenog stanja odobriti ili stornirati operativni zahvat je anesteziolog. Pregled internista i anesteziologa određuju na osnovu Vaših nalaza dali imate prolaz za operativni zahvat. Svakako imate mogućnost odabira, osim u državnim ustanovama, operacije se vrše i u privatnim zdravstvenim ustanovama.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika