Da li je moguće da je ovo menstruacija, ali zbog hormonskog poremećaja da je riječ o hipomenoreji?

Dobar dan.
Prije 15 dana smo imali nezgodu s kontracepcijom za vrijeme plodnih dana te sam u roku od sat vremena popila tabletu za dan poslije.
5 dana kasnije sam osjetila probadanje u jajnicima i nadutost kao kada je ovulacija, te sam bila sva sretna i u uvjerenju kako je tableta ispunila svoju funkciju.
Od prije 3 dana imam bolove kao kada trebam dobiti i kada imam menstruaciju, međutim osim smeđeg iscjetka koji je prisutan, krvarenja nema. Kalendarski i je vrijeme za menstruaciju. Napravila sam 3 testa posljednjih dana i svi su negativni.
Da li je moguće da ovo i je menstruacija ali zbog hormonskog poremećaja da je riječ o hipomenoreji.
Da li je nužno odmah ići ginekologu ili bi se mogla uskoro vratiti u normalu menstruacija (inače su uredni ciklusi)
Zahvaljujem.

6.7.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

nakon uzimanja tableta za dan poslije zna se često kod žena javiti mučnina, bol ili nelagoda u trbuhu, povraćanje. Bol u zdjelici, osjetljivost dojki, glavobolja, omaglica, promjene raspoloženja, bolne menstruacije itd. Ukoliko imate smeđi iscjedak to je ili menstruacija nešto oskudnija ili najava pravog krvarenja, što se dešava zbog hormonskog disbalasa. Ako je test za trudnoću negativan, pričekajte razvoj situacije. Ako bolovi i dalje budu prisutni ili se pogoršavaju javite se na ginekološki pregled.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika