Kada raditi kućni test na trudnoću

Kućni test na trudnoću, koji se kolokvijalno naziva urin-trakicom zbog načina na koji se izvodi, prvo je što se preporuča učiniti kod sumnje na trudnoću.

Test na trudnoću kupuje se u ljekarni ili drogeriji, za nj nije potreban liječnički recept, a s obzirom na različite vrste i proizvođače, ima ih u različitim cjenovnim razredima, no opće je prihvaćeno mišljenje kako su dostupni svima i onima „dubljeg“ i onima „plićeg“ džepa.

Rezultat kućnog testa na trudnoću može biti lažno pozitivan (rjeđe) i lažno negativan (češće), ili drugim rječima, može lažno ukazati na trudnoću iako žena nije trudna, odnosno ne ukazati na trudnoću iako je žena trudna.

Lažni rezultati testa ovise o nekoliko čimbenika kao što su: osjetljivosti testa (koja nije visoka), krivom razumijevanju uputa od strane žene, krivom izvođenju testa, prošlom roku trajanja testa i drugo.

Također, lažni rezultati testa, ponajprije lažno negativan rezultat, češći su ako se test radi prerano, pa ćemo pojasniti kada ga je uputno napraviti ako se sumnja na trudnoću.

–       U žena generativne dobi s redovitim menstruacijskim ciklusima, koje imaju uredne i redovite spolne odnose, preporuča se kućni test na trudnoću učiniti najranije oko 2-3 tjedna po izostanku očekivane menstruacije.

–       U žena generativne dobi s neredovitim menstruacijskim ciklusima, koje imaju uredne i redovite spolne odnose, preporuča se kućni test na trudnoću učiniti najranije oko 2-3 tjedna od nezaštićenog spolnog odnosa.

Ako je rezultat kućnog testa na trudnoću negativan, a i dalje postoji sumnja na trudnoću, potrebno je zakazati termin za pregled kod nadležnog ginekologa koji će ili potvrditi ili isključiti trudnoću, odnosno i u dalje nejasnim slučajevima ginekolog će uputiti ženu na dodatne pretrage, kao što je određivanje beta-HCG-a iz krvi (tzv. hormon trudnoće).

Žene često, želeći što prije otkloniti sumnju o možebitnoj trudnoći, nerijetko i već koji dan iza nezaštićenog spolnog odnosa pohitaju kupiti i napraviti kućni test na trudnoću. To je potpuno krivo i nema nikakve ni znanstvene ni praktične osnove, ne samo zato što je prerano za ovakvo testiranje, odnosno što je ogromna vjerojatnost lažno negativnog rezultata testa, nego i stoga što se i u slučaju neželjene trudnoće još ništa ne može poduzeti.

U slučaju sumnje na trudnoću, koja može biti uredna, željena i planirana, ili pak patološka ili neželjena, ako nema simptoma zbog kojih se preporuča hitni ginekološki pregled (a to je u slučaju vaginalnog krvarenja, bolova, povišene tjelesne temperature i drugo), savjetuje se naručiti se na pregled kod nadležnog ginekologa oko 2-3 tjedna po izostanku očekivane menstruacije, odnosno od nezaštićenog spolnog odnosa, uz prethodno napravljen kućni test na trudnoću.

Daljnje postupanje ovisit će o procjeni ginekologa, iza obavljenog pregleda.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika