Dobila sam rezultate papa testa II grupa, ali su uvećana jedra u ćelijama. Što to znači?

Postovanje, dobila sam rezultate papa testa II grupa ali su uvecana jedra u celijama. Sta to znaci? Da li treba da koristim neku terapiju? Hvala

23.11.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

prvo moram naglasiti da se pokušavalo napraviti jedinstvenu klasifikaciju (nazivlje) za interpretaciju PAPA testa. Prva je objavljena poznata Papanicolauova numerička klasifikacija (I-IV). Daljnjim otkrićima brojni laboratoriji diljem svijeta pokušavali su tu klasifikaciju prilagoditi svojem shvaćanju problematike u razvoju pretkanceroznih promjena i karcinoma vrata maternice.  Prvi puta je 1988. godine klasifikacija Bethesda pokušala ujednačiti te stavove (citološke nalaze), omogućujući svakoj državi osobne prilagodbe. Tako je zadnja modifikacija jedinstvene klasifikacije citoloških nalaza vrata maternice nazvana Zagreb 2016. koja je usvojena od Hrvatskog društva za kliničku citologiju Hrvatskog Liječnički Zbora.

U Hrvatskoj ne upotrebljavamo tu brojčanu klasifikaciju. Koliko znam obilježje II grupe je upala, a uvećane jezgre su posljedica upale. Da se je Vaš ginekolog opredijelio za terapiju, vjerojatno bi dobili upute i recepte. No ukoliko niste dobili terapiju, potrebno je PAPA test ponoviti za 6 mjeseci.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika