Ginekologica mi je rekla da se beta ne dupla pravilno, a riječ je bila o vrijednosti 5800 koja je narasla na 8500 za 48 sati. Čitala sam nešto sasvim drugačije. Zanima me kako je moguće da neki ginekolozi te podatke ne uzimaju u obzir već odmah pričamo o prekidu trudnoće i kiretaži?

Pozdrav,
Susrela sam se sa situacijom gdje mi je ginekologica rekla da mi se beta ne dupla pravilno, a riječ je bila o vrijednosti 5800 koja je narasla na 8500 za 48sati.

Na mnogo članaka, portala, kalkulatora bete sam naišla gdje jasno piše da se pravilna beta dupla u 48h dok je u vrijednosti od 0-1000. Zatim. Od 1000-6000 pravilno se podupla u razdoblju od 72-96sati, a iznad 6000 je ocekivano pravilno duplanje do 96sati.

…time dolazim do zaključka da moja beta koja se uduplala sa 5800 na 8500u 48sati uopće nije toliko loša i ne mora upućivati na neurednu trudnoću.

Zanima me kako je moguće da neki ginekolozi to ne uzimaju u obzir već odmah pričamo o prekidu trudnoće i kiretazi?? Jeli to fake news? Ako je – onda bi struka trebala i o tome pisati i zabraniti da se lažne informacije dijele.
Hvala

24.8.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

Humani korionski gonadotropin (hCG) je glikoprotein koji izlučuje posteljica s maksimalnim vrijednostima 50.000 – 100.000 i.j./L od 8 do 10 tj. trudnoće. U vrijeme očekivane, ali izostale mjesečnice vrijednosti su hCG-a oko 100 i.j./L. U normalnoj unutarmateričnoj trudnoći hCG brzo raste  i njegova razina se udvostručuje svakih 1,5 – 2 dana. Nije samo vrijednost hCG-a relevantna već se mora napraviti ultrazvučni pregled vaginalnom sondom. Uz vrijednosti hCG-a od 1000 do 1500 i.j. današnjim ultrazvučnim aparatima morala bi se vidjeti intrauterina trudnoća. Iskustveno, ta vrijednost može varirati. Pri ektopičnoj (vanmateričnoj trudnoći) ili pri različitim oblicima  spontanih gubitaka  trudnoće hCG nema pravilan porast pri čemu često pstoji stagnacija (plato) ili čak blagi pad vrijednosti. Vidjeli ste različite kalkulatore i vrijednosti hCG-a u velikim rasponima za određene dane i tjedne trudnoće. Na samo osnovi jednog ili dva mjerenja hCG-a  ne može se odmah stvoriti zaključak. Smatra se da je serijsko utvrđivanje hCG-a zajedno sa ultrazvučnim pregledom najpouzdanija metoda za razlikovanje uredne od poremećene trudnoće. Samo strpljivo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika