Imam policistične jajnike, prije nekoliko godina pila sam kotracepcijske pilule no noge su mi oticale pa sam prestala. Što da sada napravim?

Poštovani,
Već godinu dana vučem neredovite cikluse i probleme s hormonima. U 5. Mjesecu sam isla na ginekološki pregled i doktorica mi je rekla da krenem piti Gynositol, ja nisam s tim počela jer sam sve mislila da će mi se nekako sve samo prirodno izregulirati s obzirom da je rekla da su mi jajnici u redu, a ja sam neredovite menstruacije prepisivala stresu, itd.
Sad nakon skoro pola godine sve rijeđe i rijeđe dobivam, a kako sam računala imala sam 5 krvarenja u cijeloj godini.
Nedavno sam otisla ponovno kod ginekologa ovog puta drugog i on mi je rekao da se radi o policisticnim jajnicima i isto da probam s cajom od vrkute izregulirati hormone. Čaj sam pila, no ništa se ne događa..
Zadnja menstruacija je bila 1.9. Uskoro će biti 3 mjeseca da nisam krvarila.
19.5. Sam radila nalaze hormona 3. dan krvarenja i ovo su bilo rezultati:
Testosteron povišen 1.95nmol/L, ref. Interval 0.52-1.72
Estradiol niži < 88 pmol/L
Prolaktin visok 632mIU/L, ref. Interval 109-557
Lutropin niži 0.49 IU/L
Androstendion visok 8.71nmol/L, ref. Interval 1.71-4.58

Zanima me Vaše mišljenje, kontracepciju sam prije tri godine jedno vrijeme pila (Diane), imala sam povišen MPV i kolesterol, došlo je do oticanja i plavih stopala pa sam prestala

29.11.2022

Odgovara

---

Poštovana,

niste naveli imate li akne i pojačanu dlakavost. Bitno je istaknuti tjelesnu težinu i tjelesnu visinu. Moje pitanje je jeste li pretili, odnosno imate li višak kilograma, pojačanu dlakavost i gubitak kose. Treba još odrediti inzulinsku rezistenciju te zaključiti imate li sindrom policističnih jajnika. Menstruacije su rijetke, no potrebno je održavati redovita krvarenja. T0 se može postići sa terapijom didrogesteronom svaka dva mjeseca po dvije tablete dnevno na usta kroz 10 dana. Problem je opsežan te zahtijeva pregled endokrinologa. Ukoliko imate višak kilograma i inzulinsku rezistenciju potrebno je primijeniti redukcijsku prehranu te pojačati gibanje i tjelovježbu. Gubitkom kilograma menstruacije mogu postati redovite. Određeni dodaci prehrani za poboljšanje otpornosti na inzulin i posljedično smanjivanje muških spolnih hormona u krvotoku. Morate sada krenuti u borbu, hrabro i odlučno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika