Kako izabrati kontracepciju

Metoda kontracepcije, tj. načina zaštite od neželjene trudnoće popriličan je broj i svaki će par sigurno pronaći idealnu kontracepciju za seb

 No ujedno tako široka paleta kontracepcijskih metoda stvara i konfuziju kod zainteresiranih jer se, kada se odluče posegnuti za kontracepcijom, nađu pred masom pitanja – što, kako, kada itd.

Prije dugo vremena razmotrili smo pojedine metode kontracepcije, no zbog mnogih pitanja naših čitateljica i čitatelja (!) priredili smo kratki pregled dostupne kontracepcije, njihove učinkovitosti, dobre i loše strane pojedinih metoda, te kako se i kada odlučiti za neku od njih.

Idealno bi bilo da žena prije stupanja u spolne odnose o ovoj temi porazgovara s nadležnim ginekologom, kao i da par međusobno razgovara i o ovome. Neka od pitanja koja bi si zainteresirani svakako trebali postaviti tiču se cijene, učinkovitosti, dostupnosti i slično. Potrebno je napomenuti i nekoliko činjenica koje možda i nisu simpatične, a to su kako nema 100% učinkovite metode kontracepcije, te kako većina metoda kontracepcije ne štiti od spolno prenosivih infekcija. Za hormonsku kontracepciju potrebno je prethodno isključiti eventualne kontraindikacije u žene, a za kiruršku kontracepciju, tj. sterilizaciju (koja se može obaviti u oba spola), mora postojati jasna indikacija, odnosno ne obavlja se na zahtjev žene, ako ne postoje medicinski određene indikacije.

 Krenimo, dakle, u razmatranje pojedinih metoda kontracepcije.

  •  Prirodno planiranje obitelji, odnosno prirodne metode kontracepcije.

Ove metode kontracepcije imaju kontracepcijsku sigurnost od oko 76-86%, no zapravo su vrlo pogodne za parove koji planiraju trudnoću. Također, ova metoda prikladna je za žene koje imaju redovite menstruacijske cikluse i koje su dobro upoznate s terminima kao što su menstruacijski ciklus, ovulacija itd. Najveća mogućnost za trudnoću je nekoliko dana prije i 1-2 dana nakon ovulacije, pa parovi koji ne planiraju trudnoću trebaju izbjegavati spolne odnose u te dane i obratno, parovi koji planiraju trudnoću trebaju planirati spolne odnose ponajprije u te dane. Ne moramo posebno napominjati kako su ove metode kontracepcije najjeftinije (kod metoda koje se temelje na mjerenju bazalne temperature, odnosno određivanju ovulacije trošak su potrebni uređaji), te kako se primjenjuju kada to par želi. No s druge strane, prirodne metode kontracepcije ne štite od spolno prenosivih infekcija i zahtijevaju poznavanje procesa u organizmu, tj. procesa koji se dešavaju tijekom menstruacijskog ciklusa.

  • Kemijska, spermicidna sredstva.

Kontracepcijska sigurnost ovih sredstava je oko 72%, a dolaze u vidu pjena, krema, želea i slično. Smiju ih koristiti i dojilje, jeftina su, no u nekih osoba mogu izazvati iritaciju i nelagodu. Također ne štite od spolno prenosivih infekcija.

  • Mehanička sredstva.

Ova vrsta kontracepcije ima jako mnogo pobornika i korisnika, a to se ponajprije odnosi na prezervative. Manji interes je za tzv. ženski prezervativ, nešto veći za dijafragmu. Kontracepcijska učinkovitost prezervativa je 82%, a ujedno je to i jedina kontracepcijska metoda koja štiti i od spolno prenosivih infekcija. Također su i financijski isplativi, široko dostupni i jednostavni za primjenu.

  • Hormonska kontracepcija.

Najprije je potrebno reći, bez obzira o kojem je obliku hormonske kontracepcije riječ, kako su i danas (više od 60 godina od pojave prve „pilule“) ovo jedni od najkontroverznijih lijekova. Unatoč brojnim tematskim predavanjima, edukacijama, razgovorima i slično, postoji nemali otpor uporabi ovih sredstava. Kao i svaki lijek i ovi preparati imaju nuspojave, no kada se postavi dobra indikacija, odnosno kada se isključe kontraindikacije, ova su sredstva vrlo sigurna i učinkovita, preko 90% (neki implantati imaju učinkovitost i 99.4%).

Hormonska kontracepcija namijenjena je ženama. Ako je riječ o oralnoj hormonskoj kontracepciji, pilulama, potrebno ju je uzimati redovito na pravilan način. Ako je pak riječ o flasterima ili ringovima, odnosno implantatima, potrebno je voditi računa kada ih je potrebno promijeniti. Kada je riječ o hormonskom intrauterinom ulošku, spirali, posebnih uputa nema (također, rijetko kada žena može primijetiti da je spirala „ispala“, što se može dogoditi ako nije ispravno postavljena, odnosno kod obilnih menstruacija). Ove metode kontracepcije idealno je kombinirati s prezervativima – tako je kontraceptivni učinak još i viši, a dodatno je prisutna i zaštita od spolno prenosivih infekcija.

Osim što je potrebno isključiti kontraindikacije, žena treba imati uvid u osnove menstruacijskog ciklusa, treba znati kako postupiti ako se koja tableta izostavi, odnosno ako se odlijepi flaster ili ispadne vaginalni prsten (ovo sve piše u uputama, pa je prijedlog upute sačuvati) i slično. Cijene su različite i moramo iskreno reći kako neka od ovih sredstava nisu jeftina. No u konačnici su i najskuplja jeftinija od postupaka koji prate dovršenje neželjene trudnoće.

  • Tzv. kirurška kontracepcija, sterilizacija.

U Hrvatskoj za sterilizaciju trebaju biti ispunjeni određeni medicinski uvjeti. Kada je ispravno napravljena, 100% je učinkovita i ireverzibilna. No, jasno je kako se u ovim slučajevima ipak preporuča i primjena prezervativa, kao zaštita od spolno prenosivih infekcija. Sterilizacija se može obaviti i u muškaraca i vrijedi isto kao i u žena, tj. kada je zahvat ispravno napravljen, 100% je učinkovit.

  • Hitna kontracepcija.

Pregled metoda kontracepcije ne bi bio potpun bez navođenja i ove metode. To su ili pilule ili spirala, ali je u ovom slučaju vrijeme čimbenik koji diktira način primjene. Kontracepcijski učinak u smislu hitne kontracepcije pilula je 89%, a spirale 99%. Naravno, ako se primjene na ispravan način.

Posebno ćemo na kraju istaknuti:

  • Nema 100% učinkovite (reverzibilne) kontracepcijske metode.
  • Prije odluke o primjeni neke kontracepcije potrebno se informirati, a za primjenu nekih potrebno je isključiti kontraindikacije (hormonska), odnosno ustanoviti indikacije (kirurška).
  • Kontracepciju prepisuje (hormonsku), odnosno izvodi (kiruršku) ginekolog.

 

Zbog svega što je danas dostupno u okviru kontracepcije, neželjena i neplanirana trudnoća i završetak iste (namjerni pobačaj) bi doista trebala biti iznimka.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika