Kako pristupiti iza nezaštićenog spolnog odnosa

Nezaštićeni spolni odnos je spolni odnos bez korištenja kontracepcije, koji može dovesti do trudnoće.

Nezaštićeni spolni odnos je spolni odnos bez korištenja kontracepcije, koji može dovesti do trudnoće.
U parova u kojih je trudnoća željena i takav ishod je planirani, očekivani i željeni. U parova u kojih trudnoća nikako nije opcija u datom trenutku, takav ishod rezultirat će brigom, strepnjom i u konačnici donošenjem odluke – ipak zadržati neželjenu i neplaniranu trudnoću ili ne. Zato je, zbog zakonskih okvira unutar kojih je moguće prekinuti neželjenu trudnoću, važno na vrijeme ustanoviti je li iza nezaštićenog spolnog odnosa došlo do trudnoće ili ne.

Kada je uputno najranije iza nezaštićenog spolnog odnosa učiniti testove na trudnoću?
Pravilo je da se najprije napravi tzv. kućni test na trudnoću (u slobodnoj je prodaji u ljekarni), najranije oko 2 tjedna od nezaštićenog spolnog odnosa u žena generativne dobi s neredovitim menstruacijskim ciklusima, odnosno po izostanku očekivane menstruacije u žena generativne dobi s redovitim menstruacijskim ciklusima.
Kućni test na trudnoću može biti lažno pozitivan i lažno negativan, pa se svakako (naročito u slučaju negativnog rezultata, a uz opravdanu sumnju u moguću trudnoću) sljedeće preporuča obaviti ginekološki pregled.
Prije tog vremena (prije 2 tjedna od nezaštićenog spolnog odnosa, odnosno prije izostanka očekivane menstruacije) nema smisla obaviti testiranje na trudnoću.
Naime, ako se radi o neželjenoj trudnoći, prekid se ne može napraviti bez ultrazvučno potvrđene trudnoće (koja se ne može dijagnosticirati odmah po nezaštićenom spolnom odnosu).
Ako se radi o željenoj trudnoći, ona se neposredno po nezaštićenom spolnom odnosu također ne može ultrazvučno potvrditi.
A ako se radi o patološkoj trudnoći, ni to se neposredno po nezaštićenom spolnom odnosu ne može znati i u toj najranijoj fazi život žene nije ugrožen.

Međutim, kako parovi u kojih trudnoća u datom trenutku nikako nije opcija ne bi bili u brizi, predlažemo da razmisle o nekoj od sigurnijih metoda kontracepcije. U te metode se ne ubrajaju metode računanja plodnih dana ni prekinutog odnosa, koje su međutim vrlo pogodne za parove koji planiraju trudnoću.
Od sigurnijih, odnosno najučinkovitijih kontracepcijskih metoda najraširenija je oralna hormonska kontracepcija, pilule, prije uzimanja kojih žena treba s nadležnim ginekologom utvrditi postoje li u nje kontraindikacije za primjenu OHK ili ne. Vrlo sigurna kontracepcija je i intrauterini uložak, spirala, koji se međutim ne preporuča mlađim ženama koje se još nisu ostvarile kao majke.
Neovisno za koju se metodu kontracepcije par odluči, uvijek se još i dodatno preporuča i primjena prezervativa, jer osim kao metoda kontracepcije, učinkovit je i u prevenciji spolno prenosivih infekcija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika