Kako pristupiti iza nezaštićenog spolnog odnosa

Nezaštićeni spolni odnos je spolni odnos bez korištenja kontracepcije, koji može dovesti do trudnoće.

Nezaštićeni spolni odnos je spolni odnos bez korištenja kontracepcije, koji može dovesti do trudnoće.
U parova u kojih je trudnoća željena i takav ishod je planirani, očekivani i željeni. U parova u kojih trudnoća nikako nije opcija u datom trenutku, takav ishod rezultirat će brigom, strepnjom i u konačnici donošenjem odluke – ipak zadržati neželjenu i neplaniranu trudnoću ili ne. Zato je, zbog zakonskih okvira unutar kojih je moguće prekinuti neželjenu trudnoću, važno na vrijeme ustanoviti je li iza nezaštićenog spolnog odnosa došlo do trudnoće ili ne.

Kada je uputno najranije iza nezaštićenog spolnog odnosa učiniti testove na trudnoću?
Pravilo je da se najprije napravi tzv. kućni test na trudnoću (u slobodnoj je prodaji u ljekarni), najranije oko 2 tjedna od nezaštićenog spolnog odnosa u žena generativne dobi s neredovitim menstruacijskim ciklusima, odnosno po izostanku očekivane menstruacije u žena generativne dobi s redovitim menstruacijskim ciklusima.
Kućni test na trudnoću može biti lažno pozitivan i lažno negativan, pa se svakako (naročito u slučaju negativnog rezultata, a uz opravdanu sumnju u moguću trudnoću) sljedeće preporuča obaviti ginekološki pregled.
Prije tog vremena (prije 2 tjedna od nezaštićenog spolnog odnosa, odnosno prije izostanka očekivane menstruacije) nema smisla obaviti testiranje na trudnoću.
Naime, ako se radi o neželjenoj trudnoći, prekid se ne može napraviti bez ultrazvučno potvrđene trudnoće (koja se ne može dijagnosticirati odmah po nezaštićenom spolnom odnosu).
Ako se radi o željenoj trudnoći, ona se neposredno po nezaštićenom spolnom odnosu također ne može ultrazvučno potvrditi.
A ako se radi o patološkoj trudnoći, ni to se neposredno po nezaštićenom spolnom odnosu ne može znati i u toj najranijoj fazi život žene nije ugrožen.

Međutim, kako parovi u kojih trudnoća u datom trenutku nikako nije opcija ne bi bili u brizi, predlažemo da razmisle o nekoj od sigurnijih metoda kontracepcije. U te metode se ne ubrajaju metode računanja plodnih dana ni prekinutog odnosa, koje su međutim vrlo pogodne za parove koji planiraju trudnoću.
Od sigurnijih, odnosno najučinkovitijih kontracepcijskih metoda najraširenija je oralna hormonska kontracepcija, pilule, prije uzimanja kojih žena treba s nadležnim ginekologom utvrditi postoje li u nje kontraindikacije za primjenu OHK ili ne. Vrlo sigurna kontracepcija je i intrauterini uložak, spirala, koji se međutim ne preporuča mlađim ženama koje se još nisu ostvarile kao majke.
Neovisno za koju se metodu kontracepcije par odluči, uvijek se još i dodatno preporuča i primjena prezervativa, jer osim kao metoda kontracepcije, učinkovit je i u prevenciji spolno prenosivih infekcija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Trudnoća i pobačaj – molim Vaše mišljenje

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Gardnerella vaginalis – čime se liječi?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – Osnovni pojmovi – 1. dio

Što je mikrobiota tijela? Ljudsko tijelo sadrži mnoge mikroorganizme, uključujući veliki broj bakterija, virusa, gljivica i praživotinja, koji se nazivaju mikrobiota, koje žive u ili na ljudskom tijelu. U usporedbi s brojem stanica koje čine ljudsko tijelo, utvrđeno je da je broj mikrobiote mnogo veći. Ljudska bića su holobionti, tj.bića koje se sastoje od drugih bića […]

Ginekologija

Testovi na trudnoću – najčešća pitanja

Gdje se može nabaviti test na trudnoću? Vrlo jednostavno, može se kupiti u svakoj ljekarni. Na što se mora obratiti pozornost? Obavezno slijediti upute! Kako upotrijebiti test? Kako očitati rezultate testa? Proizvođači nude različite opcije. Npr. odmah se detektira rezultat u vidu trudnoće ili nije trudnoća, kod digitalnih testova. Neki testovi nude smajlića ili bilo […]