Plodni i neplodni dani i prirodne metode kontracepcije – 1. dio

Prirodne metode kontracepcije podrazumijevaju poznavanje promjena koje se u organizmu žene odvijaju tijekom menstruacijskog ciklusa.

Imajući pojma o tome, možemo govoriti o tzv. plodnim i neplodnim danima, odnosno o danima tijekom kojih je trudnoća uz spolne odnose izgledna (plodni dani) i tijekom kojih spolni odnosi u pravilu ne dovode do trudnoće (neplodni dani). Tako, ako trudnoća nije opcija, preporuča se suzdržavanje od spolnih odnosa tijekom tzv. plodnih dana (ili primjena neke druge metode kontracepcije u te dane), odnosno ako postoji želja trudnoćom, upravo se u te dane preporuča imati spolne odnose.

Najopćenitije govoreći, trudnoća je najizglednija oko 5 dana tijekom svakog mjeseca i to su dani oko ovulacije.

Ovulacija nastupa oko 12-16 dana prije slijedeće menstruacije, pa bi tako, obzirom na trajanje menstruacijskih ciklusa (MC) ovulacija nastupila i trudnoća bila najizglednija:

  • oko 10. dana, u žena s MC od 24 dana
  • oko 14. dana u žena s MC od 28 dana
  • oko 21. dana u žena s MC od 35 dan, itd.

Spermiji mogu ostati vitalni 3-5 dana u reproduktivnim organima žene, pa je moguće da trudnoća nastupi ako se spolni odnos desio 2-3 dana prije ovulacije. Ukoliko se primjenjuju prirodne metode kontracepcije, tada se preporuča suzdržavanje od spolnih odnosa odnosno uporaba neke od mehaničkih metoda kontracepcija (prezervativi, dijafragma) tijekom 8-16 dana svakog menstruacijskog ciklusa. Za oslanjanje na prirodne metode kontracepcije neophodno je dobro poznavanje svoga tijela i promjena koje se dešavaju tijekom menstruacijskog ciklusa i jako je važna motiviranost oba partnera.

Prirodne metode kontracepcije nisu preporučljive u parova u kojih trudnoća u datom trenutku nikako nije opcija, jer je uz njihovu primjenu zabilježeno oko 25% neželjenih trudnoća. S druge strane, poznavanje prirodnih metoda kontracepcije, odnosno plodnih i neplodnih dana, od velike je pomoći parovima koji planiraju potomstvo. Nekoliko je osnovnih metoda kojima se može procijeniti nastupanje ovulacije i tako odrediti tzv. plodne i neplodne dane, te obzirom na njih planirati, tj. izbjegavati spolne odnose. Kako bi prirodne metode kontracepcije bile što učinkovitije, preporučljivo je kombinirati ih sve.

Zašto neki parovi, unatoč relativno visokom postotku neželjenih trudnoća ipak prakticiraju ove metode kontracepcije?
Razloga je više, a neki su:

  • religijski (shvaćanje kako vjera ne dozvoljava uporabu drugih metoda kontracepcije)
  • želja da sve bude „prirodno” (žene odbijaju hormonsku kontracepciju jer ti hormoni ulaze u interakcije s procesima u organizmu; oba spola ne prihvaćaju kirurški zahvat jer je to također narušavanje integriteta organizma, a osim toga takve su metode trajne, ireverzibilne; žene ne prihvaćaju intrauterini uložak, spiralu, zbog shvaćanja kako je to strano tijelo koje je u organizmu)
  • psihološki, odnosno jaka samokontrola (obostrani dogovor o apstinenciji od spolnih odnosa u tzv. plodne dane), itd.

Osim visokog postotka neuspjeha u prakticiranju prirodnih metoda kontracepcije, u tih parova zabilježena je i veća pojavnost spolno prenosivih infekcija.

Prirodne metode kontracepcije nisu za svakoga.
Koji su preduvjeti uspješnog prakticiranja ovog načina zaštite od neželjene trudnoće?

  • redoviti i uredni menstruacijski ciklusi
  • osluškivanje svoga tijela i dobro poznavanje promjena tijekom menstruacijskog ciklusa
  • motiviranost i prihvaćanje od strane oba partnera – obostrani dogovor o suzdržavanju od spolnih odnosa u tzv. plodne dane, odnosno o primjeni drugih metoda kontracepcije tijekom tih dana

Prije negoli se par odluči na ovaj način zaštiti se od neželjene trudnoće, preporučljivo bi bilo 3-4 mjeseca pratiti i bilježiti u kalendar ovulacije obzirom na menstruacijski ciklus (tijekom tih mjeseci primjenjivati neku od mehaničkih metoda kontracepcije, možda najbolje prezervative), te potom, kada je žena, odnosno par dobro upoznat sa svime, početi prakticirati ove metode kontracepcije, o čemu čitajte u narednom nastavku.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika