„Prirodno liječenje“ cista na jajniku

„Dijagnoza“ ciste na jajniku, bez pobližeg određenja, u medicinskim krugovima ne znači puno. No, ženi kojoj je na rutinskom ginekološkom ultrazvučnom pregledu priopćeno kako na jajniku ima cistu, koju nikada prije nije imala, nećemo pretjerati ako kažemo da joj se otvorilo tlo pod nogama.

Funkcionalne ciste spontano prolaze i bez liječenja i bez „prirodnog liječenja“.

Postojanje „ciste na jajniku“ možda se previše lakonski navodi, a pri tom se zanemaruje činjenica kako ovaj termin različito shvaćaju ginekolozi, različito medicinski laici. Zato, da bi ovakvih nepotrebnih i za ženu zbunjujućih situacija bilo manje, važno je znati da se ultrazvučni ginekološki pregled rutinski radi u prvoj fazi menstruacijskog ciklusa, neposredno iza menstruacije, ako nema razloga da se izvodi u drugim fazama menstruacijskog ciklusa.

Neposredno iza menstruacije jajnici su „mirni“, pa je manja mogućnost da se početno rastući vodeći folikul, ili pak dalje rastući folikul ako nije došlo do ovulacije krivo interpretiraju kao cista na jajniku, koja bi uvjetovala daljnje postupanje, a prije svega nepotrebnu zabrinutost žene. Ovakve tvorbe još ne nazivaju i funkcionalnim cistama i najčešće nije potrebno nikakvo liječenje.

Jedino kod ovakvih, uvjetno rečeno cisti, može se činiti kako „prirodno liječenje“ može imati učinka. Najčešće je riječ o preparatima koji su u vidu kapi, sirupa, tinktura i sličnih formulacija, te koji su ili registrirani kao dodaci prehrani i u slobodnoj su prodaji u ljekarnama i drogerijama, ili su pak kućne radinosti i prodaju se na štandovima i sličnim mjestima, najčešće bez ikakvih deklaracija.

Takve ciste, koristili neki vid tzv. prirodnog liječenja ili ne, spontano prolaze kroz neko kraće vrijeme.

Kada nije riječ o funkcionalnim cistama, odbijanje oficijelnog postupanja i posezanje za „prirodnim liječenjem“ može imati dalekosežne, negativne, posljedice.

Ciste za koje se dokaže dodatnim pretragama kako nisu funkcionalne, ne nestaju spontano, kao ni uz primjenu preparata iz tzv. spektra prirodnih lijekova. U ovim slučajevima odbijanje liječenja koje preporuči ginekolog može imati dalekosežne posljedice na opće, a posebno i na reproduktivno zdravlje žene, te može i ozbiljno ugroziti život žene.

Preporuka je dodatne informacije tražiti u provjerenim i službenim izvorima.

Mlađe punoljetne ženske osobe sklonije su primjeni „prirodnih lijekova“ kada im se postavi radna dijagnoza ciste na jajniku, najčešće i odbijaju daljnje dijagnostičke postupke, barem dok neko vrijeme ne koriste „prirodne lijekove“, za što su iz „pouzdanih“ izvora čule kako će rješiti njihov problem. Na žalost, naše mogućnosti utjecaja na promjenu tih stavova su minimalne ili nikakve.

Stoga i ovaj osvrt na ovaj problem, s nadom da će pretraživanjem virtualnog sadržaja upravo i ovaj osvrt stići do ciljane populacije.

Ovaj je podsjetnik također više je nego prikladno završiti latinskom izrekom „Primum non nocere.“ („Prvo, ne naštetiti.“)

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika