Odgovorno spolno ponašanje

Ginekolozi često spominju odgovorno spolno ponašanje, pacijentice to često čuju. No, što podrazumijeva pojam odgovornog spolnog ponašanja?

Zašto je to tako uobičajen savjet, što se time nastoji postići?

Najjednostavnije, odgovorno spolno ponašanje znači imati odgovoran stav prema sebi i svome zdravlju kao i prema spolnom partneru. To znači i ne prepuštanje situaciji, nego se i u najintenzivnijim trenucima odgovorno ponašati.

Krenimo redom:

1) Monogamni spolni odnosi.

Imati jednog spolnog partnera (odnosno ne imati istovremeno više) neki su usvojili odgojem, neki su sami izgradili takav stav. Također, nije zanemariv ni emocionalni aspekt takvog odnosa – ostvaruje se veća bliskost, povjerenje, nema ljubomore,… Iz svakodnevnog rada vidimo kako ova vrsta odnosa danas nije popularna. Tko je ili što je zakazalo nije predmet ovog teksta, no to je stvarnost. Stoga se uvijek preporučaju i odnosi s prezervativom.

2) Odnosi s prezervativom.

Ne možete uvijek sa sigurnošću znati sve o spolnom ponašanju partnera, pa se stoga uvijek preporučaju odnosi s prezervativom – i kao metoda kontracepcija i kao prevencija spolno prenosivih infekcija. No, spolno prenosive infekcije mogu se prenijeti i kontaktom kože i sluznica, tako da se i uz prakticiranje odnosa uz uporabu prezervativa može dobiti spolno prenosiva infekcija Stoga, u slučaju nekih simptoma (iscjedak, bolnost, svrbež, crvenilo, izrasline…) svakako je potrebno javiti se liječniku (žene ginekologu, muškarci najprije liječniku opće medicine).

3) Zaštita od neželjene trudnoće.

Mnogo je metoda kontracepcije – tzv. prirodne (plodni dani, prekinuti snošaj), mehaničke (prezervativi, „spirala”), hormonalne (oralne, tzv. „pilule”, flasteri, prsteni za rodnicu).  (U prethodnim tekstovima opširno smo pisali o ovoj problematici).

4) Intimna higijena.

Jako je važno posebnim preparatima održavati higijenu intimnog područja. U tom smislu prikladni su posebni proizvodi namijenjeni intimnoj njezi. Naravno, kao i s drugim stvarima ni u primjeni ovih sredstava nije poželjno pretjerivanje. Također se preporuča pamučno donje rublje (nikako od tzv. plastičnih materijala), ne uskim trapericama i drugo.

5) Ginekološke kontrole.

Svaka žena koja ima spolne odnose trebala bi obavljati godišnje preventivne ginekološke preglede (odnosno, prema novijim stavovima, jednom u dvije godine, ako su citološki nalazi uredni i žena nema tegoba). Također, u slučajevima bilo kakvih smetnji treba se obaviti ginekološki pregled i postupiti prema uputama ginekologa, a ne se liječiti na svoju ruku.

Ovaj kratki podsjetnik nešto je što bi svaka spolno aktivna osoba trebala usvojiti. Na taj način čuvate i svoje i partnerovo, ponajprije spolno i reproduktivno zdravlje. I za očekivati je kako ćete jednog dana biti odgovorni roditelji, koji će iste savjete prenijeti i na potomstvo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika