Prirodne metode kontracepcije i neplodni dani – 2. dio

Prirodne metode zaštite od neželjene trudnoće podrazumijevanju poznavanje događanja koja se dešavaju tijekom menstruacijskog ciklusa, točnije – ovulacije.

Ovulacija i dani oko ovulacije najplodniji su dani, kada je, dakle, mogućnost zanošenja najveća.
Ako trudnoća u datom trenutku nije opcija, svakako se preporuča suzdržavanje od spolnih odnosa u te dane, odnosno primjena neke od drugih (mehaničkih) metoda kontracepcije, a ukoliko postoji želja za trudnoćom, tada se upravo u te dane treba tempirati spolne odnose.
Prirodnih metoda kontracepcije je više, a bolji kontracepcijski učinak postiže se kombinacijom svih njih.

Koje metode kontracepcije možemo svrstati pod zajednički nazivnik prirodne metode kontracepcije?

 1. KALENDARSKA (RITMIČKA) METODA
  Za prakticiranje kalendarske metode kontracepcije važno je pratiti zadnjih nekoliko menstruacijskih ciklusa kako bi se procijenilo nastupanje ovulacije, perioda kada je mogućnost zanošenja najviša. Tzv. plodni dani počinju oko 5 dana prije ovulacije, a ovulacija nastupa oko 12-16 dana prije slijedeće menstruacije. Za ovu metodu neophodno je da menstruacijski ciklusi budu redoviti i uredni. Međutim, u svake žene je moguće da pojedini menstruacijski ciklus bude neregularan (rekli bismo – dogodi se poremećaj menstruacijskog ciklusa iz bilo kojeg razloga, primjerice zbog držanja dijete, stresa, nespavanja i drugo). Stoga oslanjanje isključivo na ovu prirodnu metodu kontracepcije nije preporučljivo.
 2. METODA PO DANIMA (engl. Standard days method, SDM)
  Ovu metodu mogu prakticirati žene u kojih menstruacijski ciklusi traju 28-32 dana. Uobičajeno je voditi tzv. kalendar menstruacije u kojemu se raznim nijansama crvene do crne boje označavaju dani menstruacijskog ciklusa. Preporučljivo je ovakav kalendar voditi nekoliko ciklusa prije negoli se par osloni na primjenu ove metode kontracepcije. Intenzivna crvena boja označava prvi dan menstruacijskog ciklusa, potom intenzitet boje ide prema tamnijim nijansama, a crna boja označava zadnji dan menstruacijskog ciklusa. Potom opet slijedi intenzivna crvena koja označava prvi dan slijedeće menstruacije. Razdoblje od nekoliko dana iza intenzivno crvene pa do nekoliko dana prije crne smatraju se uvjetno rečeno plodnima. Ni ova metoda kontracepcije ne preporuča se ukoliko tijekom godine dana više od jednog menstruacijskog ciklusa bude kraće od 26 ili duže od 32 dana.
 3. MJERENJE BAZALNE TJELESNE TEMPERATURE (engl. Basal body temperature, BBT)
  Bazalna tjelesna temperatura je najniža temperatura tijela koju zdrava osoba ima tijekom dana. Uobičajeno je to temperatura tijela pri buđenju, stoga se mjeri rano ujutro. Hormonske promjene tijekom menstruacijskog ciklusa dovode do sniženja bazalne temperature u žene 1-2 dana prije ovulacije i potom raste 1-2 dana iza ovulacije. Preporučljivo je nekoliko ciklusa prije oslanjanja na ovu metodu kontracepcije pratiti promjene tjelesne temperature mjereći je odmah po buđenju te tako procijeniti nastupanje ovulacije.
 4. METODA PROMATRANJA CERVIKALNE SLUZI, tzv. BILLINGS-ova metoda
  Količina, gustoća i izgled cervikalne sluzi mijenja se tijekom menstruacijskog ciklusa. Promatrajući, osjećajući i bilježeći ove promjene tijekom nekoliko menstruacijskih ciklusa moguće je procijeniti nastupanje ovulacije. Neposredno nakon menstruacije cervikalna sluz je oskudna, gusta, maglovita i ljepljiva. Neposredno prije ovulacije cervikalna sluz je obilnija, rijetka, bistra i vlaknasta.
 5. PROMATRANJE HORMONA (engl. Hormone monitoring)
  Ova metoda obavlja se pomoću seta za određivanje luteinizirajućeg hormona (engl. LH-tests; proba za LH), koji se sastoji od tzv. trake za LH, koja se uroni u urin te se pomoću legende ili odgovarajućeg uređaja očita vrijednost LH. Nagli porast vrijednosti luteinizirajućeg hormona u žena označava nastup ovulacije i najplodnijih dana.
 6. KOMBINIRANA (SIMPTOTERMALNA) METODA
  Ovo u stvari predstavlja kombinaciju ranije opisanih metoda, također i praćenje ostalih simptoma ovulacije, kao što su napetost u dojkama, promjene raspoloženja, povećani apetit, nakupljanje vode u tijelu i drugo. Dakako, mora se biti jako dobro upoznat s fiziologijom menstruacijskog ciklusa, s tjelesnim promjenama koje su posljedica promijenjene razine hormona i drugo. U dobro upućenih osoba moguće je na ovaj način pravilnije procijeniti nastup ovulacije i odrediti plodne dana.

Što može umanjiti pouzdanost svih prirodnih metoda kontracepcije?

 • ne-praćenje menstruacijskih ciklusa prije negoli se odluči za prakticiranje bilo koje od prirodnih metoda kontracepcije
 • oslanjanje na neku od njih u stresnom periodu života, za vrijeme dijete, ukoliko se radi posao s noćnim smjenama, tijekom dugotrajnih putovanja i slično
 • nedovoljna motiviranost oba partnera 
 • neredoviti menstruacijski ciklusi
 • prehlada ili bilo koja bolest koja povisuje tjelesnu temperaturu
 • perimenopauza
 • mjerenje bazalne tjelesne temperature različitim toplomjerima
 • uzimanje preparata na bazi acetilsalicilne kiseline (kod metode mjerenja bazalne temperature)
 • korištenje ovlaživača za rodnicu (kod Billings-ove metode)
 • nedovoljna upućenost u interpretaciju rezultata i nalaza (kod očitanje LH-testa)

Ne zaboravite


Prakticiranje prirodnih metoda kontracepcije ne preporuča se ukoliko se dobro ne pozna fiziologija menstruacijskog ciklusa i ukoliko oba partnera nisu motivirana za ovakav način zaštite od neželjene trudnoće.
Važno je za napomenuti kako uz ove metode kontracepcije postoji i veća mogućnost od razvoja spolno prenosivih infekcija, pa je to također jedan, ali vrlo važan čimbenik koji ukazuje na važnost odgovornog spolnog ponašanja, ponajprije u smislu prakticiranja monogamnih spolnih odnosa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika