Imam povišen šećer u trudnoći, što da radim?

Trudna sam 27 tjedana.
No u 25 tjednu sam radila OGTT i šećer na tašte mi je bio 4,6 a poslije 2 sata mi je bio 9,3
E sad doktor koji mi vodi trudnoću mi je rekao da pazim na slatko I tjesteninu i dao mi je kao nekakvu dijetu, sad mene zanima ,molila bih vas za pomoć ,savjet, taj jelovnik koji je on meni dao je primjer za jedan dan.
Mene sada jako brine da li moram na strogu dijetu ili samo da izbacim slatkiše i tjesteninu malo sam oko toga zbunjena ,beba se razvija super i sve je evo dobro jedino taj šećer je povišen.

Bila bih vam zahvalna na mišljenju i savjetu

9.6.2022

Odgovara

---

Poštovana

trudnoća je sama po sebi dijabetogeno stanje. Uslijed stvaranja i izlućivanja velikih količina postojećih hormona poput estradiola, dolazi i do stvaranja novih hormona . Djelovanje tih hormona je kontrainzularno ( djelovanje suprotno inzulinu ), tako da  tijekom trudnoće pankreas treba stvarati inzulin u većim količinama.  Ako dođe do pada proizvodnje inzulina povećat će se razina glukoze u krvi . Tada se dijagnosticira gestacijski dijabetes. Prije zvođenja OGTT testa mora se napraviti pravilna priprema. Tri dana prije  izvođenja testa treba konzumirati uobičajene obroke, bez promjena u unosu količine i vrste hrane i pića. Dvadesčetiri sata prije rizvođenja testa zabranjena je jača fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla). Večer prije izvođenja testa, od 23 sata nadalje, zabranjen je unos hrane i pića. U navedenom periodu smijete piti samo običnu vodu. Nadam se da ste se pridržavali datih uputa.Vaš šećer na tašte je bio 4,6 mmol/l što je dobro, no malo je povišena vrijednost nakon 120 minuta , nebi  smjela biti veća od 8,5 mmol/l. Gestacijski dijabetes se u najvećem broju slučajeva regulira dijetom, pravilnom ishranom i umjerenom  tjlesnom aktivnošću.Dijeta tijekom  trudničkog dijabetesa podrazumijeva izbjegavanje konzumacije  hrane bogate ugljikohidratima ,prženog, pohanog  i  masnog mesa. Izbacivanje iz prehrane slatkiša i kolača.Preporuča se  prehrana sa ribom, bijelim i posnim mesom, povrćem i ne slatkim voćem.Treba paziti na glikemijski indeks hrane, a sve o tome,  pa i tablice  imate na internetu. Ginekolog Vam je vjerojatno dao ishranu trudnica u vrijednosti od 1800 kcal dnevno. Također na internetu imate jelovnike za taj kalorijski iznos. Nije to tako loša prehrana, ako malo uključite maštu još budete uživali.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika