Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma iritabilnog crijeva.

Dijagnoza i liječenje IBS-a

Za dijagnozu sindroma iritabilnog crijeva, liječnici uzimaju u obzir simptome, medicinsku i obiteljsku povijest bolesti te obavljaju fizički pregled. Liječnik će tražiti određeni obrazac u simptomima. U nekim slučajevima, liječnici mogu naručiti pretrage kako bi isključili druge zdravstvene probleme. Iako je nezahvalno reći kako IBS možemo izliječiti, zasigurno možemo ublažiti njegove simptome, a prvi korak ka poboljšanju stanja su promjene u prehrani i načinu života, potom slijede i lijekovi, dodaci prehrani te po potrebi i razni oblici terapije. Promjene prehrambenih navika mogu uključivati veći unos vlakana, izbjegavanje glutena ili pridržavanje posebne dijete koja se zove low FODMAP dijeta. Preporučuje se prakticiranje dijete s niskim sadržajem fermentabilnih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola („low FODMAP“ dijeta). Ovu dijetu tj. način prehrane potrebno je u što većoj mjeri personalizirati jer neće svim bolesnicima (ne)odgovarati iste namirnice. Poželjno je iz prehrane isključiti namirnice koje sadrže veliku količinu FODMAP-a, dok se sama provedba low FODMAP dijete provodi u nekoliko koraka. Najprije se provodi eliminacija namirnica bogatih FODMAP-om tijekom 2-4 tjedna, nakon čega se ponovno uvode FODMAP namirnice u jelovnik, a posljednja je faza podešavanje individualne tolerancije tj. davanje konačnih preporuka na temelju zapažanja i vođenja dnevnika prehrane.

Smanjeni unos šećera i škroba kao alternativa „low FODMAP“ dijeti?

Simptomi bolesnika s IBS-om poboljšali su se jednako smanjenjem unosa šećera i škroba kao i kod onih bolesnika koji su pratili FODMAP dijetu – dijetu koja se trenutno preporučuje pacijentima, rezultati su ovo istraživanja provedenog na Sveučilištu Lund u Švedskoj. Rezultati istraživanja ukazuju i da je gubitak mase veći, a želja za šećerom smanjena među ispitanicima koji prate dijetu sa smanjenim udjelom škroba i saharoze.

Autorica novog istraživanja, profesorica na Sveučilištu Lund, na ideju za istraživanje došla je na temelju otkrića genetičara, koji su zabilježili genetsku varijaciju u pacijenata s IBS-om koja otežava razgradnju škroba i šećera. Istraživanje provedeno prije nekoliko godina uključilo je 105 bolesnika s IBS-om. Tijekom četiri tjedna ispitanici su konzumirali značajno manje šećera i škroba, poznatije kao dijeta sa smanjenim udjelom škroba i saharoze (engl. starch- and sucrose-reduced diet, SSRD). Osim slatkiša, trebalo je izbjegavati i visoko procesiranu hranu.

Rezultati istraživanja pokazali su da je SSRD dijeta značajno smanjila simptome IBS-a, ponavljajuću bol i napetost u trbuhu, te proljev i/ili zatvor. FODMAP je restriktivnija dijeta u kojoj se popisi dozvoljenih/nedozvoljenih namirnica moraju dosljedno pratiti, a također isključuje i gluten i laktozu iz prehrane. Istraživanje provedeno 2022. godine imalo je za cilj usporediti SSRD i low FODMAP. Uključeno je 155 ispitanika s dijagnosticiranim IBS-om koji su nasumično raspoređeni da prate ili SSRD ili low FODMAP tijekom četiri tjedna s uvjetom da u razdoblju koje prethodi istraživanju nisu prakticirali specifičan način prehrane već su konzumirali svu hranu. Sudionici u obje grupe morali su pratiti osnovna načela svake dijete. Ispitanici su sami birali koliko često ili redovito jedu. U obje grupe, bez obzira na vrstu prehrane, simptomi IBS-a poboljšali su se kod 75-80 % pacijenata. Želja za šećerom se u većoj mjeri smanjila u grupi ispitanika koja je prakticirala SSRD, a u ovoj skupini je također zabilježen i veći gubitak tjelesne mase nakon četiri tjedna, što istraživači također smaraju pozitivnim, jer osobe s IBS-om u prosjeku imaju veću masu od zdravih ljudi.

Za kraj, istraživači poručuju kako SSRD ne bi nazvali dijetom. To je način na koji bi svi trebali jesti, ne samo oni s IBS-om. I za razliku od low FODMAP, SSRD je lako razumjeti i lakše ga je pratiti. Možete jesti sve kada ste pozvani na večeru, samo manje određenih stvari. Ako odmarate probavu tijekom tjedna, možete se malo opustiti na koji dan – poručuju istraživači.

Izvor:

  • Roth B, Nseir M, Jeppsson H, D’Amato M, Sundquist K, Ohlsson B (2024) A Starch- and Sucrose – Reduced Diet Has Similar Efficiency as Low FODMAP in IBS—A Randomized Non-Inferiority Study. Nutrients.16(17):3039.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Šećer

Rekao je ginekolog da je uzrok pobačaja vjerojatno nizak šećer, pa vas molim savjet što napraviti.

Šećer

Predstavlja li konzumacija eritritola rizik za zdravlje?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Donedavno razmatran kao potpuno bezopasan ili čak koristan šećerni alkohol, eritritol je najnovijom studijom znanstvenika s Cleveland klinike dobio potencijalno negativnu reputaciju. Naime, istraživanje objavljeno krajem veljače 2023. godine u časopisu Nature Medicine ukazalo je kako unos eritritola može uzrokovati neželjene kardiovaskularne događaje poput infarkta miokarda i moždanog udara uslijed utjecaja na zgrušavanje krvi i […]

Šećer

Zašto je važno djeci ograničiti unos zaslađenih napitaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Zaslađeni napitci, poput negaziranih ili gaziranih osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sirupa i sličnih proizvoda predstavljaju izvor „praznih” kalorija i jednostavnih šećera, a dobro je poznato da se pretjerani unos ovih tvari povezuje s povećanim rizikom za razvoj brojnih kroničnih bolesti. Osim toga, takvi napitci nerijetko sadrže i sintetske aditive poput konzervansa i bojila za koje […]

Bolest

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Liječenje periferne arterijske bolesti (PAB) u bolesnika sa šećernom bolesti (ŠB) usmjereno je u 2 pravca: jedno je liječenje i kontrola kardiovaskularnih čimbenika rizika, a drugi je terapija simptoma, lezija nastalih zbog PAB i poboljšanje arterijske cirkulacije. Veoma je važno da se stave pod kontrolu svi promjenjivi kardiovaskularni čimbenici rizika promjenom loših životnih navika i […]

Šećer

Zašto bi provodila dijetu ?

Šećer

Tri “bijele ubojice”: šećer, sol i droga

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije u slijedećih će se deset godina ukupan broj smrtnih slučajeva kada su u pitanju zarazne bolesti smanjiti za 3%, dok će broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju kroničnim nezaraznim bolestima narasti za 17%.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]