Je li bolan i crven palac znak gihta?

Poštovani,
Trenutno sam u 17.tom tjednu blizanacke trudnoce. Upalio mi se palac na nozi i jako me boli, upali mi se bude crven,topal, i boli na oregibu onog manje noznog zgloba.Prije jedno 3 mjeseca na noktu noznog palca sam dobila gljivice, ali sam to sanirala sama i jucer sam bila kod doktorica koja mi je rekla da mazem lakom i da je ta bol od gljivica da se prosirila. Vadila sam urate koji su mi 326 nmol/L jer sam se upalsila gihta. Da li ima potrebe da se bojim da je to giht ili je nesta drugo u pitanju?

16.2.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

giht je bolest koja napada stariju populaciju. Urični artritis je, karakteristična manifestacija gihta. Tu se radi o napadu i upali obično jednog zgloba, kod koje intenzivna i jaka bol nastupa naglo te je praćena otokom i crvenilom zgloba (ponekad uz povišenu tjelesnu temperaturu). Obično zahvaća zglob nožnog palca, no praktički može biti zahvaćen svaki zglob na tijelu. Vrijednosti urata od 326 umola/L je u granicama referentnih vrijednosti. Računa se sa da su povišene vrijedni ako vrijednost pređe 360 umola/L. Možda ste prije pretrage malo pili tekućine.

Ako se tijekom trudnoće pojavi povišeni krvni tlak redovito treba kontrolirati vrijednost urata. Obzirom da nosite blizance vjerujem da ste pod povećanim nadzorom ginekologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika