Je li moguća trudnoća?

Imam jedno pitanje pa me zanima vase strucno misljenje. Naime, uvijek tijekom spolnog odnosa sa partnericom maksimalno pazim, koristim prezervativ te ejakuliram izvan vagine, kako bi mogucnost trudnoce totalno iskljucili. Isti princip sam koristio i zadnji put, ali prezervativ je puknuo, odnosno to sam shvatio tek kad je doslo do ejakulacije izvan vagine. Nakon sat vremena komadic prezervativa koji je bio u vagini smo izvadili. Mene zanima postoji li mogucnost da je s tim komadicem prezervativa otislo i dio sprematozoida unutra te da dode do trudnoce. Valja napomenuti kako se odnos dogodio 8.-9. dana ciklusa, odnosno po menstrualnom kalendaru u neplodnim danima.

29.3.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovani,

kod muškaraca postoje žlijezde oko uretre ( mokraćna cijev) koje se zovu parauretralne žlijezde. Njihova osnovna funkcija je lučenje sluzi te podmazivanje genitalija prilikom  spolnog odnosa. Ta tekućina je bistra i prozirna, sadrži sluz. Ona ne sadrži spermije i naziva se predejakulat.Od predekjakulata  se ne može ostvariti trudnoća.

Kod akta ejakulacije spermiji se miješaju s tekućinom iz prostate. Ejakulat je po voluminoznosti puno veći  od predejakulata. No da situacija nebi bila tako jednostavna postojii i polucija a to je nevoljna ejakulacija. Sve skupa je teško razlikovati s obzrom da je prisutna i obilna sluz iz ženskog genitalnog trakta. Najsigurnije je učiniti krvni test na trudnoću u doba očekivane menstruacije.

 

 

 

.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika