Jesu li navedene vrijednosti za dijagnozu gestacijskoga dijabetesa te koji su vaši savjeti? Koliko je moje stanje ozbiljno?

Poštovani,
imam 31 god, 62 kg, 175 cm.
U 8. sam mjesecu trudnoće te su mi je glukoza na KKS-u bila 5.4.
Ginekologinja me odmah poslala na OGTT te su mi vrijednosti bile sljedeće:
natašte: 4.7
nakon 60 min 10.4
nakon 120 min: 8.5

Trenutno imam mučnine te mi se većina hrane gadi.
Ne jedem slatkiše i ne pijem sokove. Inače sam se zdravo hranila.

Dobila sam uputnicu za Vuk Vrhovec i izradu GUK profila. Do navedene pretrage kontrolirat ću šećer kod kuće, aparatićem.

Molim Vas za mišljenje. Jesu li navedene vrijednosti za dijagnozu gestacijskoga dijabetesa te koji su vaši savjeti? Koliko je moje stanje ozbiljno? Naravno da ću paziti na prehranu, no stalni odlasi i testiranja stvaraju mi izraziti stres i osjećaj da činim nešto loše.

Unaprijed hvala na odgovoru.

18.7.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

trudnoća je sama po sebi dijabetogeno stanje. Kada vodim trudnoću prvi probir mi je GUK na tašte u prvom KKS-u. Durugi probir je OGTT  sa 26 tj. Današnji kriteriji za gestacijski dijabetes su vrlo strogi, no moraju se poštovati. Vaša doktorica je ispravno postupila kada Vas je poslala na Vuk Vrhovec za izradu profila. Vrijednost glukoze u KKS-u je zbilja povišena, no u nultom satu na OGTT-u je uredna. Vrlo malo je vrijednost povišena u 60-oj minuti, a u 120 minuti vrijednost glukoze je granična. Mislim da se trebate opustiti i ne razmišljati na takav način. Baš suprotno odlaskom na kontrole činiti dobru stvar za vaše dijete, to je dokaz da ste brižna majka. Bez obzira koliko kila imate, morate se držati dijete od 1800 kcal, jelovnike možete pronaći na internetu. Preporuča se hrana sa niskim glikemijskim indeksom, popis namirnica sa pripadajućim glikemijskim indeksom također se nalazi na internetu. Treba konzumirati namirnice čiji je indeks 50 i manji. Nije to sve tako loše, istražite recepte i prehrana će Vam biti zabavna i kvalitetna. Glavu gore, još malo i porod je tu. Onda bebica, dojenje, pelene – dobro došli u prelijepi svijet majčinstva.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika