Kako se izliječiti od HPV virusa?

Ženskog sam spola i dobi od 24 godine. U siječnju ove godine, na temelju nalaza PAPA testa, uočene su manje promjene na stanicama (CIN 1, čini mi se) te sam upućena napraviti briseve za HPV, mikoplazmu, klamidiju i ureaplazmu. Svi su nalazi negativni osim HPV-a. Pozitivna sam na HPV tip 16 te jedan ili više od visoko-rizičnih HPV tipova: 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68. Napominjem da sam i prošle godine u ovo vrijeme imala CIN 1, ali se pokazalo da je riječ o ureaplazmi. Potom mi je u sedmom mjesecu iste godine PAPA test bio uredan. Je li možda i tada bila riječ o HPV-u? Čini mi se da ginekologica nije zatražila tipologizaciju virusa. Poručeno mi je da za 6 mjeseci ponovno učinim PAPA test te da u međuvremenu radim na podizanju imuniteta koristeći Imunosal narednih 3 mjeseca, što i planiram činiti. Imam stalnog partnera te će on svakako čim prije otići na pregled. Zanima me hoće li se nužno otkriti njegova zaraza virusom? Možemo li učiniti išta više osim podizanja imuniteta? Što se tiče spolnog odnosa, trebamo li koristiti kondom i izbjegavati oralni seks? Ako da, koliko dugo? S obzirom na moje nalaze, postoji li šansa da se povuče samo od sebe?

15.3.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

imate visokorizični tip HPV-a , genotip 16, te jedan ili više od visokorizičnih tipova. Navodite  da imate stalnog partnera tako da vjerojatno oboje imate iste infekcije, od Ureplasme do HPV-a. Kod muškaraca je malo promlematičnije uzeti obtisak penisa i uretre na HPV. Humani papiloma virus je DNK virus te je kao tkav spolno prenosiva bolest koja u konačnici može dovesti do karcinoma vrata maternice, vulve, vagine, ždrijela, analnog i rektalnog područja.Kod muškaraca može izazvati karcinom penisa , anusa i ždrijela. Stoga je preporuka  svih stručnjaka da je kod odosa potrebno koristiti  mehaničku zaštitu -kondome.Zaštita se  reporučuje  kod oralnonog i analnog seksa. Muškarci i žene su prenosioci bolesti a vagina i anus su glavni rezervoari infekcije. Žena koja ima infekciju vrata maternice a ima analani seks bez zaštite , 20 puta je veća šansa da dobije analnu infekciju HPV-om istim tipom virusa..U ždrijelu HPV napada skvamozne stanice i može izazvati rak no nisu svi karcinomi ždrijela HPV pozitivni. Zdravoj osobi sa dobrim imunitetom  poterbno je 12 do 18 mjeseci da prevlada infekciju , no uvijek je potreban dodatni oprez i učestalije kontrole zbog izloženosti  HPV infekciji.

Vi sada trebate napraviti kolposkopiju i ovisno o nalazu provesti  terapiju. Poslije terapije ponoviti PAPA test te ukoliko je nalaz bolji treba svakih 6 mjeseci ponavljati PAPA test. Ukoliko nalaz bude isti   lošiji ( CIN II ili CIN III) potrebno je učiniti biopsiju vrata maternice. Svakakoje  je potrebno  poticat  imunitet jer specifičnog lijeka protiv toga virusa nema. Postoje različiti preparati i vaginalete, koje nekad i ne budu od koristi. Sa ovim virusom se budete borili do onog trenutka  kada ga elininirate  iz  organizma bilo spontano , terapijski ili mehanički .

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika