Abnormalne stanice – 2. dio

Skvamozna intraepitelna lezija (SIL)

Sredinom 20. stoljeća zamijećene su epitelne (površinske stanice) promjene na vratu maternice koje izgledaju kao invazivni karcinom, ali su ograničene samo na epitel i ne probijaju bazalnu membranu.

Na osnovu tog zapažanja postavljen je koncept preinvazivne bolesti vrata maternice. Kasnije studije su pokazale ako se takve promijene ne liječe, doista se mogu razviti u invazivni karcinom vrata maternice.

Sedamdesetih godina je uveden pojam cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) kao preinvazivne promjene. Danas se zna kako će se većina blagih CIN promjena, ako se i ne liječe, spontano povući, ali se CIN promjene mogu tijekom određenog vremena razviti u invazivni karcinom.

Interesantno je pitanje: zašto se ženama takve promjene događaju na vratu maternice? Situacija je specifična i kompleksna za razliku od muškaraca. Na vanjskom dijelu vrata maternice (egzocerviks) nalazi se višeslojni pločasti epitel koji je otporan i štiti vrat maternice od kiselog sadržaja rodnice pH 3,8 do 4,5. Kanalić vrata maternice (endocerviks) oblaže nježni jednoslojni cilindrični epitel koji luči sluz koja je alkalna i ima pH 8.

Mjesto na kojemu se susreću te dvije vrste epitela nije stalan cijeli život i ovisi o hormonskom statusu i životnoj dob žene. Uslijed navedenih događanja, nježni cilindrični epitel iz endocerviksa bude izložen kiselom okružju rodnice (vagine). Štiti se na način da proizvodi velike količine alkalne sluzi koja u konačnici mijenja pH vagine te nastaje medij pogodan za brojne upale. Najvažniji proces je da stanice vrata maternice pokreću proces metaplazije odnosno povećane produkcije stanica pločastog epitela koji oblaže nježni cilindrični epitel i na taj način ga štiti od kiselog sadržaja rodnice, a ujedno i stabilizira pH u rodnici.

Taj povećan broj mitoza (umožavanje i dijeljenje genetskog materijala u jezgrama stanica) vrlo je osjetljiv moment gdje jezgru stanice može napasti Humani papilpma virus (HPV). Taj virus spada u grupu DNA virusa, ulazi u jezgru stanice i pomoću njenog genetskog materijala se razmnožava, uništava jezgru stanice i napada okolne stanice. On se može ugraditi u genom stanica domaćina. Najčešće se ugrađuju visoko rizični tipovi 16 i 18. Infekcija HPV-om je nužan događaj u nastanku i razvoju raka vrata maternice.

Nepobitna činjenica da je DNA HPV visokogrizika prisutna u gotovo svakom raku vrata maternice. Osnovni kriterij za dijagnozu intraepitelne noplazije su: premećaj rasporeda i sazrijevanja stanice, abnormalnosti jezgre i povevećana mitotična aktivnost. S obzirom na debljinu zahvaćenog epitela, razlikuji se tri stupnja CIN-a.

O CIN 1 govorimo ako promjena zahvaća samo jednu donju trećinu debljine epitela (mjereći od bazalne membrane). Zahvaćenost srednje i gornje trećine epitela opisuje se kao CIN 2, odnosno CIN 3. Bazalna membrana je osnovna zaštita u napredovanju bolesti. Rekli smo da CIN 3 zahvaća cijelu debljinu epitela, ali bazalna membrana je cjelovita i neoštećena. Osnovno obilježje karcinoma je probijanje bazalne membrane i širenje unutar tkiva vrata maternice.

Po novoj klasifikaciji uveden je pojam skvamozna intraepitelna lezija (SIL), govori o oštećenju gore navedenih pločastih stanica. Tako da razlikujemo:

  • Skvamozna intrepitelna lezija niskog stupnja (LSIL)

LSIL – promjene povezane sa HPV-om/koilocitozom – koilocitoza je promjena na stanicama koja se javlja kod infekcije HPV-om. Tu se ne uočavaju atipije jezgre pločastih stanica.

LSIL – CIN 1 / Dysplasia levis – promjene zahvaćaju stanice i jezgre. Stanice su povećane, jezgre su različite veličine (anizonukleoza),ovojnica jezgre je nepravilna. U ovim se promjenama HPV visokog rizika (HPV-HR – HPV high risk) detektira u 85% slučajeva, a promjene mogu regredirati (povući se) u 52 -72% slučajeva. Uz citološko praćenje preporučuje se kolposkopija da se isključi postojanje teže neprepoznate lezije.

  • Skvamozna intrepitelna lezija visokog stupnja (HSIL)

HSIL – CIN 2 / Dysplasia media – nalazimo promijenjene (abnormalne) stanice iz dubljih slojeva pločastog epitela. Promjene mogu regredirati (povući se) u oko 40 – 44% slučajeva. Preporuka je kolposkopija te ovisno o kolposkopskom nalazu i ciljana biopsija.

HSIL – CIN 3 / Dysplasia gravis – nalazimo abnormalne pločaste stanice iz dubljeg sloja blizu bazalne membrane. Preporuka je kolposkopija i ciljana biopsija.

HSIL – početna invazija ne može se isključiti – citološki se vidi jasan karcinom (in situ). In situ je latinska fraza koja se može prevesti kao na mjestu. To bi značilo da je uočen karcinom koji se još nije počeo širiti te nije probio bazalnu membranu. Potrebno je učiniti kolposkopiju i biopsiju.

Pločasti karcinom – vidljive su stanice karcinoma i potrebno je učiniti biopsiju tkiva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika