Koje pretrage moram učiniti prije sljedeće trudnoće?

Imam 36 god, s 34 sam ostala trudna prvi put. Uredna trudnoća do 24 tjedna kad je uočen problem s srcem bebe na anomaly scanu, srčana greška je potvrđena ehokardiografijom u 29.tjednu.
Trudnoća je dovršena carskim rezom u 38. tjednu zbog pomanjkanja plodne vode, nažalost beba je nakon prve operacije preminula u 18.danu života.
Drugi put ostajem trudna 15 mj. nakon prvog poroda ali je u 11. tjednu uočen zastoj u rastu ploda (veličina ploda 9 tj. )i da srce ne kuca.
3 mj prije trudnoće sam radila briseve i izolirana je ureoplazma koja je liječena antibioticima te sam poslije toga imala i urinoinfekciju koja je također bila liječena antibioticima.
Na početku trudnoće su rađeni hormoni štitnjače,papa test i test senzibilizacije, sve uredno.

Molim vas da me uputite koje sve pretrage trebam napraviti prije slijedeće trudnoće.

22.4.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

svako treba početi sa kompletnom krvnom slikom ( KKS) ,razinom glukoze u krvi ,statusom željeza , urea, kreatinin, jetreni enzimi. Serologija na hepatitis i anti TPA .Potrebno je učiniti koagulogram i faktore koagulacije . Faktor II, Faktor V, MTHFR, PAI I, PAI II , protein  C, protein S, lupusni antikoagulant i antikardiolipinska protutijela, vrjednost bakra u serumu. Potrebno je učiniti kariogram oba supružnika. Testove hotmona štitnjače i OGTT Bakteriološke pretrage rodnice i vrata maternice gdje Vam je bila izolirana Ureplasma spp. Poslije  terapije koju su trebali provesti oba partnera, poterebno je učiniti kontrolni obrisak cerviksa na Ureplasmu spp. Ponoviti urinokulturu i eventualno obriske uretre. Svakako napraviti  i TORCH, tum testom  t otkrivaju se protutjela u krvi  žene na prisustvo Toxoplasme, Rubeole,Citomegalo virusa i Herpes simplex virusa 1 i 2 . Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika