Menstruacija i krvarenje – molim Vaše mišljenje

Poštovani,
trebala sam otići na redovan godišnji ginekološki pregled 12.10.2023. godine, ali sam 9. 10. 2023. godine dobila mjesečnicu te isti odgodila za 11 mjesec. Ciklusi su mi redoviti, izmedju 25-28 dana, a mjesečnica mi traje od 5 do 7 dana. Prethodna mjesečnica mi je bila 13. 9. 2023. godine.
Oduvijek sam imala dosta obilne mjesečnice, naročito drugi i treći dan no ovog puta je to bilo oskudnije krvarenje sve do 13.9. gdje je do polovice dana recimo trebalo zamijeniti dva uloška, da bi mi se smanjilo opet na svakodnevnoj razini sve do današnjeg dana, tj. desetog dana ciklusa gdje sam uočila prilikom mokrenja poveći ugrušak i krvarenje jačeg inteziteta odnosno uobičajenog kako mi bude i inače. Obzirom da ne mogu otići na pregled prije 11 mjeseca, a to krvarenje koje ne staje me počelo brinuti, možete li mi reći radi li se o nečem ozbiljnom i ima li potrebe da odem na Hitnu pomoć?

Također sam Vam pisala nakon prošlogodišnjeg pregleda za pojašnjenje nalaza jer sam bila zabrinuta i puno Vam hvala na odgovoru. a glasio je: Kontrolni nalaz od 28.1. Je glasio ovako: TVS: uterus u avf, uredne velicine, endometrij 8mm, sekretoran na desnom ovariju c.lut i ranije opisana hidatida 12mm, na lijevom ovariju hipoehogen odjek 13mm(stacionaran nalaz) iako je na pregledu iznosio 22mm. Nesto slobodne tekucine u Douglasu.
A na redovnom pregledu od 26.6.2023. nalaz glasi ovako: u spekulima nalaz uredan, palpaltorni nalaz uredan. Tvs: uterus u avf 72x36mm, endometrij 10mm, trolinijski desni ovarij 33x19mm, bo. Lijevi ovarij s hipoehogenim odjekom 17mm i folikulom 18mm, nema slobodne tekucine u douglasu. U stjenci vagine desno anehogen odjek 8mm.
Papa test je došao uredan te mi je doktor rekao da se vidimo za godinu dana.

Za ovaj odgovor Vam se najljepše zahvaljujem.

24.10.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

svakako je potreban pregled da se ustanovi razlog dugotrajnijeg krvarenja. Vjerojatno je u pitanju hormonski disbalans koji se odražava na endometrij  sluznicu maternice). Papa testovi su Vam do sada bili uredni. Ukoliko je krvarenje oskudnije možete pričekati pregled. Ako je krvarenje obilno sa ugrušcima potrebno se je prije vremena javiti na pregled bez obzira što krvarite. Napravite i test na trudnoću.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika